Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

FOTO Pub kvizovi sve češći hobi brojnih Podravaca, ekipa It’s Coming Home: Zarazili smo se kvizaškim virusom pa idemo na sve kvizove na koje stignemo

Pub kvizaška scena u Koprivnici u konstantnom je porastu.

Sve je počelo prije nekih 10-ak godina u Kulturno kreativnom centru Pixel, a danas u Koprivnici ima nekoliko kvizova koji se konstantno održavaju i to najčešće svaka dva tjedna. Svi zainteresirani tako mogu između ostalog otići na kvizove u Plus, Beertiju, Cerine, Bijelu kuću, Fortunu, Activ, Max, Pixel.

Koliko je velika koprivnička kviz scena, najbolje se moglo vidjeti prije nekoliko mjeseci u Domu mladih gdje je organiziran Humanitarni kviz za Udrugu Latice.

>> FOTO/VIDEO Humanitarni kviz za Udrugu Latice okupio 34 ekipe koje su prikupile više od 1.800 eura

Jedna od najkonstantnijih, ali i najstarijih koprivničkih ekipa je ekipa It’s Coming Home.

Riječ je o ekipi koja gdje god da se pojavi redovno je u samom vrhu. Za ekipu redovito igraju novinar Vedran Vrabec, knjižničar Žarko Pintarec, profesor engleskog jezika Saša Kresojević, psihologinja Jasna Kacun Kresojević, profesorica povijesti i geografije Mirna Kovačić, profesor matematike Ivan Piskač i prevoditeljica Jelena Šestak.

– U kvizovima je svaki točan odgovor zlata vrijedan jer ponekad i pola boda odlučuje o ukupnom pobjedniku. Zato smo u slučaju da je netko od stalnih igrača spriječen uvijek u mahnitoj potrazi za zamjenama. Srećom, imamo nekoliko prijatelja i kolega s posla spremnih uskočiti kad zatreba. Uglavnom smo vjerni svojoj ekipi, ali ponekad se desi da i netko od nas uskoči kojoj drugoj ekipi. Naravno, to isključivo ako se radi o rekreativnom kvizu, a ne o ligi – naglasili su.

Saša Kresojević istaknuo je kako je u samim počecima pub kvizova u Koprivnici Vedran prvih nekoliko sezona odigrao s ekipom koja se potom raspala pa je krenuo u potragu za novim članovima.

– Tad smo mu se pridružili Žarko, Jasna i ja te je jedne vruće ljetne večeri nastala legendarna ekipa It’s Coming Home. S vremenom su se kao stalni članovi zasluženo pridružili Ivan, Mirna i Jelena. Ime ekipe zapravo je pjesma engleskih navijača koji već dugo priželjkuju povratak stare slave, odnosno pobjedu na Svjetskom nogometnom prvenstvu koju domovina nogometa nije ostvarila od 1966. godine. 2018. godine svi smo navijali za Hrvatsku, a Žarko i ja pomalo i za Englesku, pa nam je taj moto zvučao istovremeno ironično, s obzirom na (ne)uspjehe dotične reprezentacije, i simpatično prepotentno. Nakon prve pobjede u kvizaškoj ligi sve je sjelo na svoje mjesto – naglasio je.

Svi zajedno su se složili kako su oduvijek voljeli gledati kvizove na televiziji.

– Razmišljali smo i kako bi bilo okušati se u tome. Vedran je u međuvremenu prešao i taj Rubikon, a pub kviz ipak je znatno opušteniji. Igrate kao ekipa, pomažete jedni drugima misliti i dosjetiti se koje činjenice i nekako ste manje izloženi. U ekipi cijenimo znanje, znatiželjni smo te se volimo igrati i trenirati moždane vijuge – pojasnili su.

Istaknuli su kako se puno dobrih kvizova može odigrati u Koprivnici.

– Nama je nekako najbliži srcu onaj stari u Pixelu koji nas je okupio kao ekipu. Trenutačno bih izdvojio kvizove u Plusu, Maxu i na Bazenima, uz poseban pozdrav Matiji, čiji nas je kviz znao i nasmijati i uzrujati, ali kod koga smo zaradili i rafting i karting i još mnogo lijepih nagrada – naglasili su.

Najveći uspjesi ekipe su osvajanje koprivničkih kvizaških liga u više navrata te nekoliko drugih mjesta u ukupnome poretku.

Na pitanje što je najbolje u vezi pub kvizova, svi članovi jednoglasno su istaknuli kako su to druženje, adrenalin, timski rad, osjećaj da se, usputno, stečeno znanje može pretvoriti u lijep hobi i naravno osvajanje nagrada.

Za kvizove se posebno ne pripremaju, tako ponekad pročitaju poneku aktualnost ili odigraju koji online kviz, a vole pogledati i Potjeru.

– Zarazili smo se kvizaškim virusom pa idemo na sve kvizove na koje stignemo s obzirom na privatne obaveze. Ponekad si postavimo izazov pobijediti na što više različitih kvizova u gradu – u nizu. Ponekad odemo i van Koprivnice, ali ponuda kvizova u Koprivnici je izvrsna, pa nerijetko ekipe iz drugih gradova dolaze k nama – pojašnjavaju.

Da bi ekipa bila kvalitetna i kompetentna ističu kako je prvenstveno potrebna strast za kvizovima.

– Inače, dobro je dok svatko pokriva iole različito područje, ali mi baš i nismo te sreće pa se zna dogoditi da svih petero znamo odgovor na ista pitanja, a neka područja su nam zajednička Ahilova peta. Svatko od nas ima svoje preferencije, tu mislim na ono klasično opće znanje. Volimo povijest, književnost, pop kulturu 20. stoljeća. Super je što se u drugim područjima nadopunjujemo. Žarko i Vedran pokrivaju geo-politiku, ali prate i sport pa čak i NBA o kojem ja recimo nemam pojma. Ivan je stručnjak za mozgalice, glavne gradove i zastave država. Jasnino je područje mitologija, anagrami i pojmovi iz enigmatike. Jelena se između ostaloga kuži u filmove, serije i gastronomiju. Mirna ima povijest i geografiju u malome prstu, a poznaje i suvremenu pop kulturu. Ja volim asocijativno razmišljanje, više nego prisjećanje podataka, ali recimo da pridonesem s nečim iz znanosti i malo žešće glazbe – istaknuo je Kresojević.

Mladim ekipama koje tek počinju ili imaju želju početi, članovi su poručili kako im je za kvizove važna kemijska olovka i dobra volja.

–  Atmosfera je istovremeno natjecateljska, ali i prijateljska, ugodna i opuštena. Sjajno ćete se zabaviti i puno toga naučiti. Dva sata u dobrome društvu proletjet će za tren – pojasnili su.

Saša Kresojević osim što se redovno natječe, ujedno je i voditelj kviza u Caffe baru Beertija. Kresojević je istaknuo kako obje strane imaju svoj šarm.

– Imam zapravo čak tri opcije. Kreirati i voditi kviz možda mi je i najdraže, ali je naravno i najzahtjevnije. Pitanja treba pažljivo formulirati, odvagnuti težinu, jer ono što je nekome lako, drugome može biti preteško. Zatim potrebno je nastojati pokriti različita područja, uključiti audio i video sadržaje, paziti da ne bude previše generacijskih pitanja, truditi se da kviz bude dovoljno izazovan, ali da ne obeshrabri manje iskusne ekipe. Osim toga svega, potrebno je i skupiti ekipe, što nije uvijek lako te naći sponzore – konstatirao je.

Kresojević je istaknuo kako sve to nije nimalo jednostavno.

– U posljednje vrijeme vodim kviz za odličan tim KRiP iz Zagreba, svakoga ponedjeljka u Beertiji. Pitanja mi dolaze na mail, ja ih proučim i eventualno provjerim nešto sa sastavljačima pa krenem u akciju. Mogu reći da mi je i to zabavno jer nemam problema s javnim nastupima, budući da radim u nastavi, a imam i nešto amaterskog iskustva na sceni. Trudim se uvijek prilagoditi se igračima – svi su ondje da se zabave. A igranje je meni osobno čak i najstresnije jer sam uvijek nezadovoljan ako mislim da smo mogli bolje – pojasnio je.

Za kraj, pojasnili su kako su im na kvizovima najdraži trenuci kada odgovor iščupaju iz pete.

– Svatko, naime, može odgovoriti na pitanje na koje zna odgovor. Ali najveći je gušt doći do odgovora koji u prvi čas ne znate, timski – zaključili su.

zatvori