Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

FOTO Planinari Radići pohodili Hrastovičku goru i vrh Cepeliš

Članice i članovi planinarske sekcije Osnovne škole Braća Radić pohodili su Hrastovičku goru, odnosno vrh Cepeliš.

– Naša avantura počela je u subotu ujutro kad smo autobusom krenuli prema mjestu Hrastovica. Dolaskom u mjesto Hrastovica stali smo kod župne crkve sv. Bartola. Ondje smo obuli gojzerice, uzeli ruksake, pripremili kabanice u slučaju kiše, pripremili planinarske štapove. Naš vodič Boris odabrao je za nas kružnu turu s malo više uspona kako nam ne bi bilo prelagano ili dosadno. Prolazeći planinarskom stazom divili smo se žutim jaglacima i drugim proljetnicama – poručili su iz škole.

Dodali su da su pauzu za okrjepu imali kod gradine Stara Hrastovica, kod ostataka crkve sv. Duha i ostataka obrambenih zidina Stare Hrastovice.

– Ondje smo mogli vidjeti ruševine, pročitati i podatke na poučnim pločama koji govore o povijesti gradine i životu kakav je ondje prije bio. Nakon pauze krenuli smo dalje prema vrhu. Iako je dan bio oblačan, uživali smo u prizorima brojnih ogoljenih stabala, kroz čije je grane vrlo rijetko provirila i koja zraka sunca. Mnoga su porušena snagom vjetra, a neka od njih smo i zaobilazili, preskakali. Nakon nekog vremena, došli smo na vrh Cepeliš. Popeli smo se na veliku željeznu razglednu piramidu kako bismo bolje vidjeli krajolik koji nas okružuje, jer je sam vrh ravan i okružen šumom – objasnili su.

Napomenuli su kako se uz planinarski dom nalazi i Vrt osjetila pa su prošetali, pogledali, odmorili se na klupici vrta.

– U planinarsku knjižicu utisnuli smo žig i napravili zajedničku fotografiju. Nakon fotografiranja kod planinarskog doma Matija Filjak uslijedila je duža stanka za druženje i okrjepu. Zahvaljujemo našem vodiču Borisu Majerusu iz HPD-a Bilo i Kristijanu Kolareku iz HGSS-a koji su nam uvijek na raspolaganju i koji nam boravak na planinarskim stazama čine sigurnim – zaključili su.

zatvori