Utorak, 7. svibnja 2024.

FOTO Otvorena izložba ‘Pisanica od srca’, Koren: Cilj je promocija Podravine, kulture i naših običaja

Tradicionalna 16. izložba “Pisanica od srca” svečano je otvorena danas ispred Galerije Koprivnica na Zrinskom trgu.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren kazao je kako se izložba održava još od 2008. godine te da ima velik značaj za ovo područje.

– Projektom smo željeli postići dva cilja. Naime, prvi je promocija Podravine, kulture i naših običaja, dok se drugi odnosio na promociju naivne umjetnosti i slikarstva. Posebnost je to našeg kraja, a u ovih 16 godina u tome smo i uspjeli. Interes se svakako probudio, a to osjećaju i naši slikari. Pretvorilo se sve u kulturni događaj, a ove godine smo prvi put izložbu postavili na novouređenom koprivničkom gradskom trgu i sjajno se uklopila – kazao je.

Snimio Valentino Štefanek.

Pročelnik Službe ureda gradonačelnika Dario Jembrek složio se kako je sjajna ideja da se izložba održava baš na novouređenom Zrinskom trgu.

– Mjesto je to na kojem je i planirano da se održavaju izložbe na otvorenom. Simbolično je i to što se izložba nalazi ispred Galerije Koprivnica koja u svom sastavu ima i Galeriju Mijo Kovačić gdje se nalazi naivna umjetnost. Tako smo spojili Podravinu, Koprivnicu i naivu na jednom mjestu – poručio je.

Snimio Valentino Štefanek.

Jedan od majstora naive koji ih je oslikavao je i Zlatko Štrfiček, a pojasnio je koliko je autora sudjelovalo te kako su same pisanice nastale.

– Kao što je župan Koren spomenuo, pisanice su nastale još 2008. godine, a bila je to inicijativa tadašnjeg direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije. Prve pisanice su bile napravljene od drveta, a kasnije je u dogovoru sve bilo na poliesteru. Punih 16 godina smo u ovom projektu, a sudjelovao je velik broj umjetnika. Također, pisanice su zaštićeno nematerijalno dobro. Nadalje, drago mi je što sam sudionik svega, a slikarstvom se dugo bavim i ovo je najljepši trenutak druženja s kolegama koji sa mnom oslikavaju – rekao je Štrfiček i dodao kako se nada da će ih godine poslužiti i da će moći u budućnosti još oslikavati pisanice.

Snimio Valentino Štefanek.

Pisanice su uz Štrfičeka oslikavali i Josip Gregurić, Stjepan Pongrac i Đuro Jaković, a cijeli posao vrlo je zahtjevan.

– Pisanica je ovalna pa nam onda treba tri do četiri dana da napravimo, a ovisi i o motivima. Također, pisanica je napravljeno od četiri zasebna dijela, ali je spojena u jednu cjelinu kako se ne bi vidio prekid – objašnjava.

Izložba je i ove godine izložena u Njemačkoj u sjedištu Volkswagena, a kako je kazala pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Kristina Sočev, tamo su oduševljeni izložbom.

Snimio Valentino Štefanek.

– U Njemačkoj će biti održane i radionice te će se oslikavati male pisanice. Tehnika oslikavanja pisanica ima status kulturnog nematerijalnog dobra Republike Hrvatske, a Josip Cugovčan će osobno održavati radionice. Nakon njega radionice će održavati i Stjepan Pongrac – zaključila je.

Dodajmo kako će posjetitelji izložbu moći razgledati od 14. ožujka do 8. travnja.

zatvori