Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

FOTO: NOVI RUKAVAC DRAVE Ljubić: Pridonijet će rasterećenju kod poplava i očuvanju bioraznolikosti flore i faune

Otvoren je novi rukavac rijeke Drave na području Hlebina, odnosno na obali rijeke kod Gabajeve Grede.

Riječ je o radovima koji su izvedeni u sklopu projekta “Drava life” koji primjenjuje inovativni pristup upravljanju rijekama i cilj mu je poboljšati ekosustave i morfologiju rijeke Drave u Hrvatskoj, što se postiže provedbom aktivnosti za obnovu rijeke u suradnji s nadležnim tijelima iz područja upravljanja vodama i zaštite prirode te nevladinim organizacijama.

Kako nam je kazala Ana Šelimber, zamjenica direktora Vodno gospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu iz Hrvatskih voda, radovi su započeli početkom ove godine.

– Obnova i otvaranje novih riječnih rukavaca poput ovog doprinijet će lokalnom snižavanju vodostaja, očuvanju ekosustava rijeke Drave te zaštititi od poplava koje su u ovo vrijeme ekstremnih vremenskih neprilika sve učestalije. Hrvatske vode će kroz ovaj projekt do kraja 2024. godine obnoviti između šest i osam rukavaca Drave na području VGO-a Varaždin, po čemu ovaj dio Hrvatske i Europe uvjerljivo prednjači – istaknula je Šelimber.

Zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić podsjetio je da smo prošle godine u kolovozu svjedočili kriznim situacijama kod ovog nasipa.

>> FOTO/VIDEO Na područje obrane od poplava kod Gabajeve Grede stigla vojska, vodostaj Drave kod Botova u laganom padu

– Ovaj rukavac će pridonijeti rasterećenju rijeke Drave kod poplava, a isto tako i očuvanju bioraznolikosti flore i faune pa samim time donosi jednu dodatnu vrijednost toku rijeke Drave. Cilj nam je ovim, ali i svim ostalim projektima, da Drava sačuva svoju prirodnu vrijednost i da će stanovništvo biti sigurnije od poplava – naglasio je Ljubić.

>> FOTO/VIDEO Brojni mještani udružili snage kako bi obranili svoja naselja od poplava, čeka se dolazak vojske

S njime se složio i načelnik Općine Gola Stjepan Milinković koji je dodao da je rijeka Drava zapravo žila kucavica našeg kraja.

– Svaka aktivnost na Dravi koja doprinosi očuvanju biljnog i životinjskog svijeta i vrijednosti rijeke Drave je dobrodošla. U svemu tome je bitno da se spriječe i neke veće nevolje i ovo će tome sigurno doprinijeti. Mi s druge strane obale radimo intenzivne aktivnosti kako bismo to dodatno ojačali i zahvalni smo Hrvatskim vodama i svim partnerima koji sudjeluju u ovom projektu. Za vrijednosti Drave borimo se godinama i drago mi je da smo danas ovdje i da Drava nije zaboravljena – zaključio je Milinković.

zatvori