Utorak, 21. svibnja 2024.

FOTO Koren hvalio rad Županijske uprave, Lacković: Ovaj kraj ne treba biti otok ili pustinja, Golubić: Licemjerno je reći da sve što radite ne valja

Članovi Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije sastali su se na Zrinskom trgu na prvoj ovogodišnjoj sjednici.

Na dnevnom redu bilo je 30-ak točaka, a prva se odnosila na prijedlog o dodjeli javnih priznanja, dok se treća odnosila na razmatranje izvješća o radu župana Koprivničko-križevačke županije za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2023. godine.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren uvodno je dao kratki pregled posljednjih šest mjeseci prošle godine rekavši da je navedeno razdoblje obilježeno realizacijom projekata i programa iz obrazovanja, zdravstva, gospodarstva te ostalih područja, a Županijska uprava nastavila je kontinuirano provoditi aktivnosti koje su usmjerene poboljšanju životnog standarda i dobrobiti stanovnika županije.

>> Članovi Županijske skupštine potvrdili dobitnike javnih priznanja

– U predmetnom razdoblju službeno smo završili obje faze projekta Centra kompetentnosti Koprivničko-križevačke županije, počeli smo i s realizacijom projekata rekonstrukcija školskih sportskih igrališta poput igrališta Srednje škole Koprivnica, kao najvećeg takvog projekta vrijednog preko 1,1 milijun eura. Kroz ovo izvještajno razdoblje počela se pripremati i projektno-tehnička dokumentacija za novu Srednju školu Koprivnica koja će se izgraditi u okviru Razvojnog sporazuma Sjever. Nastavili smo i s provođenjem politike energetske neovisnosti i zelene tranzicije pa su tako na osnovnim školama u Goli, Legradu, Svetom Petru Orehovcu, Kloštru Podravskom i Molvama te na Srednjoj školi Ivan Seljanec u Križevcima i Srednjoj školi Koprivnica postavljene fotonaponske elektrane vrijedne preko 300.000 eura koje će značajno doprinijeti u uštedi energenata. Važno je spomenuti kako smo i u segmentu visokog školstva napravili dodatni iskorak te smo povećali iznos stipendija za ukupno 100 studenata s dosadašnjih 133 eura na 150 eura mjesečno – istaknuo je župan.

Snimio Valentino Štefanek.

U izvještajnom razdoblju nastavljeno je i s provođenjem projekta javnog linijskog prijevoza te ostalih projekata koji su vezani uz promet.

– Osigurali smo više od 140.000 eura za sufinanciranje programa i projekata udruga iz područja odgoja, obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi te gospodarstva, poljoprivrede i ruralnog razvoja, a s obzirom na velik interes za postavljanje fotonaponskih elektrana u kućanstvima osigurali smo 205.000 eura za korisnike. Porastao je i broj potpora za privatne iznajmljivače s područja županije koji su za tu namjenu dobili preko 60.000 eura. Potporu radu naše Županijske uprave i projektima koje provodimo u ovom su izvještajnom razdoblju pružila i resorna ministarstva te predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković koji je s ministrima boravio u posjetu našoj županiji. To potvrđuje i činjenica da su u proračunu Republike Hrvatske za 2024. godinu planirana sredstva za izgradnju Učeničkog doma u Koprivnici i Studentskog doma na prostoru kampusa. Sa zadovoljstvom mogu reći kako je prostor naše županije i dalje veliko gradilište na kojem su u tijeku ili se dovršavaju kapitalne investicije. Počeli su radovi na dionici brze ceste do Kloštra Vojakovačkog, a pri čemu ukupna vrijednost ulaganja premašuje 700 milijuna eura koje će značajno pomoći daljnjem razvoju Podravine i Prigorja – rekao je.

Zaključno se osvrnuo i na turizam te poplave koje su zadesile područje županije tijekom 2023. godine.

– Koprivničko-križevačka županija sve više koristi svoje turističke potencijale što pokazuje i povećanje broja dolazaka i noćenja na našem području. Zahvaljujući potporama otvoreno je 20 novih objekata na području županije, a sve to generira i bolje rezultate u broju dolazaka i noćenja. Brojke pokazuju da smo na kraju 2023. godine ostvarili 2.000 dolazaka i 14.000 noćenja više. U predmetnom razdoblju provodi se administrativna provjera i vrednovanje projekta “Rekonstrukcija dvorca Inkey u infrastrukturu u funkciji razvoja wellness turizma” vrijednog preko 13,1 milijun eura za koji očekujemo dodjelu bespovratnih sredstava kako bi počeli s realizacijom projekta zaštite kulturnog dobra i razvoja turističke ponude na našem području. Podsjetit ću da je drugi dio godine obilježila i jedna od najopsežnijih vatrogasnih intervencija zbog velikih poplava, a u svemu je sudjelovalo preko 1.800 dobrovoljnih vatrogasaca iz 74 dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja cijele županije. U tom smislu još više na značaju dobiva projekt Centra zaštite i spašavanja Koprivničko-križevačke županije za koji izrađujemo projektno-tehničku dokumentaciju i koji će cijeli sustav podići na još višu razinu – zaključio je župan Koren.

Za govornicu je nakon toga stao i šef županijskog SDP-a Tomislav Golubić koji je pohvalio određene aktivnosti, no ipak je pronašao i nedostatke.

– Licemjerno je reći da sve što radite ne valja. Treba jasno reći da je puno stvari dobro napravljeno, ali moramo upozoriti na ono što bi trebalo biti bolje. Brza cesta se počela graditi, a to je stvarno nešto jako dobro, iako se tri godine odrađivala nabava. Ono što kao oporba pitamo jest što je s projektom do Koprivnice i mađarske granice, volio bih dobiti odgovor na to jer je jako važno. Tu je i projekt Piškornice za koji nam nedostaje 50 milijuna eura, a nemamo niti odgovore kako ćemo te novce dobiti. Doći ćemo u situaciju da će se novac potrošiti, a neće se imati kako platiti. Rekli ste nedavno da se osjećate kao dio obitelji s HDZ-om pa se nadam da ćete se s njima dogovoriti. Drago mi je da su se povećale stipendije, ali samo za 100 studenata. Idemo to povećati na 200 studenata jer živimo u teškim vremenima i moramo pomoći roditeljima. Utvrdili smo neke loše brojke i u sektoru poljoprivrede, a naravno da se tu vežu i neke druge stvari. Ako se mladi ne mogu time baviti otići će prema većim gradovima. Boli nas to i mislimo da se mora više napraviti jer ovaj model ne funkcionira – kazao je i dodao kako je potrebno dodatno raditi i na turizmu, gospodarstvu te demografiji.

Snimio Valentino Štefanek.

Ispred Kluba nezavisnih obratio se Željko Lacković rekavši kako neće podržati izvješće.

– Davali smo prijedloge kako da se sve unaprijedi, a glavna kritika odnosi se na 10 milijuna eura viška u poslovanju. Mi smo se zalagali da se sredstva usmjere prema jedinicama lokalne samouprave, odnosno prema općinama. Moglo se odvojiti 5 milijuna eura, a ostatak se mogao rasporediti. Ukazivali smo na prioritetne ciljeve poput obilaznice i ceste prema Kloštru Vojakovačkom. S druge strane, kad se obratimo Hrvatskim cestama oni napominju da sve samo što nije gotovo. Upravo zato se trebaju odabrati i ljudi u sabor, a ne da imamo dva spavača pa neka kažu što su napravili ili jednostavno vode svoj rat. U tom smjeru županiji mogu pomoći oni koji su u predstavničkom tijelu i mogu staviti naše probleme u prvi plan. Postoje i dobri projekti, ali ono što ovaj kraj ne može biti jest otok ili pustinja pa da se oko nas radi, a da se naši projekti spominju samo kad treba doći i pokupiti dividendu – rekao je i dodao kako su pred nama parlamentarni izbori te da je sve na biračima.

Član skupštine Marko Fucak također je naglasio kako je bilo i dobrih stvari, ali da je Koprivničko-križevačka županija već zadnjih 10 godina u zlatnoj sredini te da se ne pomiče s mrtve točke.

Župan Koren zaključno se osvrnuo na kritike, ali i pohvale.

– Iskreno kažem da sam jako zadovoljan raspravom koja je u najvećem dijelu bila oporbena i nije logično očekivati da ćete sve hvaliti. Naime, dobar dio rasprave bio je koristan te korektan, a u nekim stvarima se slažemo. Brza cesta se gradi i to primjerenim tempom, a imamo i relevantne informacije da se taj nastavak do Koprivnice ozbiljno priprema. Kad je riječ o Piškornici, treba zatvoriti financijsko pitanje, a razgovarao sam s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Damirom Habijanom i to se priprema. Stipendije ćemo svakako povećati, a krenuli smo s 20 te smo sad na 100. Također, značajna sredstva prenamijenjena su za subvencioniranje smještaja u privatnim kapacitetima, ali naš je kontinentalni turizam hendikepiran jer nemamo toplice. Grad Đurđevac je recimo primjer kako se turizam može posložiti. Lacković je uputio kritiku za višak proračuna, ali toga nema. Sredstva koja su višak su već definirana i raspoređena ili će biti korištena – poručio je i dodao kako se nada da će novi saziv sabora biti bolji od dosadašnjeg i brojniji ljudima s područja Koprivničko-križevačke županije.

Dodajmo kako je ova točka prihvaćena s 20 glasova za i 16 glasova protiv.

dstva europskih fondova uložila preko 1,3 milijuna eura vlastitih izvornih sredstava, a sve s
ciljem stvaranja suvremenog strukovnog obrazovanja 21. stoljeća.

 

zatvori