Utorak, 14. svibnja 2024.

FOTO Koprivničanka i autorica Martina Sršek Kopić objavila je pet romana: To su priče i likovi koji su živjeli svoj život dok sam pisala o njima

Koprivničanka Martina Sršek Kopić od školskih dana osjećala je ljubav prema pisanju, a do sada je objavila pet romana.

Naime, u rodnoj Koprivnici živjela je do 27 godine, a trenutno je kućanica što joj ostavlja dovoljno prostora da se bavi onime što najviše voli, odnosno pisanjem.

– Slobodno vrijeme provodim tako što čitam, pogledam neku dobru kriminalističku seriju ili film. Puno vremena posvećujem i svojoj ljubimici Luni koja je uz nas već devet godina i uljepšava naš život svojim postojanjem – govori nam Martina.

Martinina ljubav prema pisanju rodila se još tijekom školovanja, a sve je počelo sastavcima i pjesmama.

– Dugo mi je trebalo da s poezije krenem i na prozu, iako mi je prvi roman dugo vremena bio u glavi ideja je čekala da se sve u mom životu posloži i da može zaživjeti i kao priča koja sada ima svoje korice – rekla je.

Osim pet objavljenih romana, od kojih je jedan pisan u duetu s drugom autoricom, Martina ima objavljene i dvije kratke priče u dvije zbirke. Stoga nas je zanimalo koje joj je od objavljenih djela najviše priraslo srcu.

Ustupila Martina Sršek Kopić.

– Ne znam točno koje mi je djelo najdraže, ali sva su dio mene. To su priče čiji su likovi živjeli svoj život dok sam pisala o njima pa izdvojiti samo jednu nije nimalo lako. No, roman “U meni nađi spas” uvijek će imati blagu prednost zbog toga što je to priča koja me dovela do izdavačke kuće Innamorata u kojoj sam željela biti autorica – ističe.

Kad je riječ o inspiraciji, Martinu inspirira sve što se nalazi oko nje.

– Osoba koja uvijek ima širom otvorene oči inspiraciju pronalazi doslovno svugdje oko sebe. Ponekad to bude neka rečenica, neka pjesma ili situacija kojoj smo prisustvovali. Što se tiče mog procesa pisanja on se ne mijenja od prve knjige. Ne pišem sve dok nemam razrađen početak, sredinu i kraj. Sve ostalo podložno je promjenama. Također, obavezno pišem uz glasnu stranu glazbu jer mi to pomaže da drugi zvukovi ne dolaze do mene. Kad počnem pišem svakodnevno pa makar to bilo i samo nekoliko rečenica. Tako ne gubim kontinuitet – priča nam.

S druge strane, poezija je za Martinu ispušni ventil, a piše je samo onda kad osjeti njoj znan pritisak.

– Kad osjetim taj pritisak to mora izaći iz mene i tako nastane pjesma. To je moj proces liječenja same sebe kroz riječi. Ono što me posebno privlači u poeziji jest činjenica da u nekoliko izbačenih stihova možeš zacijeliti rane koje su godinama krvarile stalno iznova, ne zacjeljujući – priznaje.

Ustupila Martina Sršek Kopić.

Zanimalo nas je susreće li se kao domaća autorica s određenim predrasudama i ima li potporu lokalne zajednice.

– Mislim da će se većina domaćih autora složiti sa mnom kad kažem da itekako ima predrasuda s kojima se moramo nositi. Najčešće je to da mi nikako ne možemo biti dovoljno dobri da bismo mogli parirati stranim autorima. S tim se ne slažem jer naše domaće tržište ima stvarno odličnih autora koji po meni pišu čak i bolje od nekih razvikanih stranih autora. Kad je riječ o potpori, onaj tko se trudi uvijek naiđe i na tu potporu koja mu je potrebna. Ipak, najveća potpora mi je muž, zatim sestra, brat i urednica. Naravno, tu su i svi čitatelji bez kojih ni ne bih bila tu gdje jesam. Njima ide posebna zahvala za svu ljubav koju mi pružaju – rekla je.

Kada je riječ o knjigama koje čita u svoje slobodno vrijeme, kaže kako preferira triler i fantasy tematiku, ali da se u posljednje tri godine više bazirala na domaće autore bez obzira na žanr. Nedavno je i sama predstavila svoju novu knjigu u Narodnoj knjižnici Virje, a ističe kako je to bio poseban osjećaj jer je pred okupljenima govorila o nečemu što je izašlo iz njezine mašte.

>> FOTO Koprivnička autorica Martina Sršek Kopić predstavila svoju novu knjigu u Virju

– Knjiga “U meni nađi spas” ljubavna je drama s elementima trilera. To je kompleksna priča o boli i gubitku, ali i o neviđenoj snazi koju sam dala svojim glavnim likovima. To je priča o drugim prilikama koje nam život daje. Pobjeda ljubavi usprkos svemu što nam život nosi prije tog sretnog kraja – pojašnjava nam.

Ustupila Martina Sršek Kopić.

Martina zaključno naglašava kako nema običaj planirati pa tako radije pušta da se sve razvija onako kako treba. Ali kad je riječ o novim knjigama, na tome već radi.

– Novi rukopis je već kod urednice i radi se na njemu. Tako da bi se zapravo moglo reći da je nova knjiga u planu. Što se tiče ostaloga, nastavljam s nekim novim idejama i nadam se da će uskoro i te ideje zaživjeti kao knjige – zaključila je.

Ustupila Martina Sršek Kopić.
Ustupila Martina Sršek Kopić.
Ustupila Martina Sršek Kopić.
Ustupila Martina Sršek Kopić.
zatvori