Utorak, 7. svibnja 2024.

FOTO Koprivničanac Mario Kraljić uspješan je poslovni čovjek, a proputovao je zemlje od Australije do Amerike: Živim internacionalnu profesionalnu karijeru

Koprivničanac Mario Kraljić uspješan je poslovni čovjek s internacionalnom karijerom, a zbog posla je proputovao zemlje od Australije do Amerike.

Mario sebe prvenstveno opisuje kao supruga i oca dvije kćeri, a njegov poslovni put počeo je upravo u Koprivnici, odnosno u Podravki gdje je na različitim pozicijama proveo više od 18 godina.

– U Podravki sam radio na pozicijama koje su bile vezane uz marketing i informatiku, a trenutno sam već dvije godine zaposlen u kompaniji msg global solutions koja je dio msg grupe te je jedna od vodećih informatičkih kompanija na svijetu s više od 10.000 zaposlenih, 30-ak ureda diljem svijeta te 1,4 milijarde eura prometa. Prošle godine unaprijeđen sam na poziciju u poslovni sektor Food and manufacturing u centralu kompanije. Naime, riječ je o globalnoj poslovnoj roli kroz koju pokrivam tržišta od Indije do Amerike. Moja zaduženja vezana su za upravljanje i nadzor strateških međunarodnih projekata te engagement management što u svojoj biti označuje upravljanje ljudskim resursima, odnosno njihovim optimalnim angažmanom na različitim projektima koji su internacionalnog karaktera – objašnjava.

Kompanija u kojoj je zaposlen radi sa svjetskim liderima u industrijama s kojima surađuje pa je tako isto i u prehrambenoj industriji na koju je fokusiran njegov poslovni sektor, čime ima priliku raditi na internacionalnim projektima za vodeće prehrambene kompanije. Samo sjedište kompanije nalazi se u Njemačkoj, a prije tri godine ured je otvoren i u Hrvatskoj.

Kako sam kaže, velik dio svog poslovnog uspjeha prvo je stekao u Podravki te smatra kako mu je sve to dalo i dobru bazu za ono što danas radi.

– U Podravki sam prošao različite sektore, a zadnja pozicija mi je bila direktor informatike što mi puno pomaže u mojem trenutnom poslu. Naime, u msg globalu zadužen sam za implementaciju najsuvremenijih informatičkih rješenja u sektoru prehrambene industrije – ističe Mario.

U ove dvije godine zbog posla je i puno putovao, ali kako kaže, to su prije svega poslovna putovanja.

– To možda ovako izvana izgleda jako egzotično, ali to su poslovna putovanja koja iziskuju značajne pripreme i rad. Na tim sastancima predstavljamo naša rješenja i radimo na konkretnoj implementaciji naših softverskih rješenja. Sve je dosta zahtjevno i na putovanju, ali i nakon njega. Putovao sam tako u brojne europske zemlje, u Australiju i Ameriku. Tako da gotovo svaki mjesec imam neko putovanje u inozemstvo – navodi.

Ustupio Mario Kraljić.

No, ponekad se ipak otvori prilika da Mario uspije osjetiti kulturu zemlje u kojoj boravi.

– Australija je na mene ostavila poseban dojam jer je kao zemlja uređena, gotovo nemaju beskućnike, svi su zaposleni te imaju karijere. Siromaštvo nije toliko prisutno ili barem nije primjetno. Tu je naravno i njihov životinjsko-biljni svijet koji je u potpunosti drugačiji. Nedavno sam također boravio i u Americi pa sam tako posjetio New York i mogu reći kako taj grad zaista nikad ne spava. Posjetio sam ujedno poslovno i Princeton koji me impresionirao jer tamo baštine sve ono što mi u Europi ne cijenimo. Jedan je to od najstarijih gradova u Americi i arhitektura je jako arhaična. Impresioniralo me kako je sve uređeno i kako su sve zadržali očuvanim kao neku vrijednost iz povijesti. Očekivao sam zapravo nebodere i da će sve biti vrlo moderno, a doživio sam jedno duboko poštovanje američke povijesti – priča nam Mario.

Ono što mu je također važno jest usklađivanje poslovnog i privatnog života.

– Živim i radim u Koprivnici, a to mi je bilo vrlo važno kad sam razmišljao o svojoj daljnjoj karijeri. Naime, karijera u informatičkoj industriji daje mogućnost rada od kuće što je zapravo norma u IT svijetu. Tako da imam tu blagodat da uživam u radu od kuće uz zadržavanje svih onih stvari koje su mi bile drage poput interakcije uživo i poslovnih putovanja. Ipak sve postaje malo zahtjevnije kad se putovanja povežu. Nedavno se dogodilo da sam imao važan sastanak s klijentom u Belgiji, a nakon toga sam morao letjeti u Beograd na konferenciju. Zatim sam iz Srbije letio za Ameriku na tjedan dana. Tako se dogodilo da dva tjedna nisam bio kod kuće, no dobro je da u svemu što radim imam razumijevanje i podršku obitelji, no bez obzira na to ne zaboravim nikad donijeti bar čokoladu kući sa svojih putovanja – dodaje.

Ustupio Mario Kraljić.

Za kraj nas je zanimalo je li zadovoljan svojom karijerom i svime što je postigao.

– Izuzetno sam zadovoljan s razvojem svoje karijere i mogu reći kako mi je uspješna karijera u Podravki dala dobar temelj za daljnji profesionalni razvoj. Danas živim uspješnu internacionalnu profesionalnu karijeru, a svakako sam presretan i zadovoljan što mi iz, u globalnim okvirima, male Hrvatske i Koprivnice imamo priliku graditi i ostvariti uspješne internacionalne karijere u globalnim kompanijama – zaključuje Mario.

zatvori