Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

FOTO Erin Sremec postala je mini mažoretkinja s tri godine, a danas je ponosna seniorka: Na prvom prvenstvu bila sam s pet mjeseci, a iza mene je puno natjecanja i titula

Mažoretkinje i ples Koprivničanku Erin Sremec prate od rođenja, a na prvom prvenstvu bila je sa samo pet mjeseci.

Kako nam je kazala ova uspješna 22-godišnjakinja, glazba i ples oduvijek su bili prisutni u njezinom domu te je bilo samo pitanje vremena kad će i sama krenuti tim putem.

– Mini mažoretkinja postala sam sa samo tri godine, a danas sam ponosna seniorka Mažoretkinja grada Koprivnice. Kad je riječ o twirlingu, moje prvo natjecanje bilo je u Cavtatu gdje sam se na prvenstvu Hrvatske s nepunih sedam i pol godina natjecala u kategoriji Solo rhythmic twirl juvenile i osvojila svoju prvu titulu viceprvakinje. Iza mene je sada puno državnih i europskih natjecanja, ali i titula – priča nam Erin.

Erinina majka Snježana Sremec dugogodišnja je trenerica i koreografkinja koprivničkih mažoretkinja, a kako nam je ispričala, na prvo prvenstvo odvela ju je već s pet mjeseci.

– Ne mogu reći da moja majka nije imala utjecaj na to da se uključim u mažoret ples i twirling. Naime, od malih nogu me vodila sa sobom na natjecanja, od onih državnih do svjetskih, pa sam već i prije početka škole obišla pola Europe. Ipak, rekla bih da je taj utjecaj bio više neizravan i suptilan – pojašnjava.

Ustupila Erin Sremec.

Kao što je i sama napomenula, do sada je sudjelovala na brojnim državnim i europskim natjecanjima te osvojila brojna priznanja.

– Natjecala sam se u različitim ekipnim kategorijama. Višestruka sam prvakinja i viceprvakinja Hrvatske ekipno i u paru u mažoret plesu i twirlingu. Svaki plasman na europsko ili svjetsko prvenstvo za mene je velik uspjeh, ali stati na pobjedničko postolje svih tih zemalja neopisiv je osjećaj ponosa, zadovoljstva i sreće. Najviše sam ponosna na titulu viceprvakinje iz 2013. godine koju sam osvojila u Lillehammeru u Norveškoj, ali i na osvojena četvrta mjesta na europskim natjecanjima. Također, iznimno sam ponosna na svoje cure, kao i na sebe, što smo prošle godine predstavljale Hrvatsku na svjetskom mažoret natjecanju u Liverpoolu te osvojile sedmo mjesto kao najmlađi seniorski tim u teškoj konkurenciji – priča nam.

U brojnim osvojenim titulama, jedna se posebno izdvaja.

– Sav trud i rad koji sam uložila kroz godine u twirling prepoznat je i od strane Hrvatskog twirling saveza koji mi dodijelio priznanje za sudjelovanje na državnim prvenstvima 10 i više godina – rekla je Erin.

Ustupila Erin Sremec.

Naime, sam twirling kompleksan je i zahtjevan sport, a sastoji se od više elemenata poput gimnastike, tehnike štapa, poznavanja različitih plesnih pravaca do same kondicije tijela.

– Sve je vrlo dinamično i atraktivno, a potrebno je imati puno kondicije, prilagođavati tijelo različitim izazovima te posvetiti puno vremena treniranju. Iza svakog twirling natjecanja kriju se različite lijepe uspomene, putovanja, atraktivni kostimi, nezaboravne koreografije, pehari i medalje, suze radosnice, sklapanja novih prijateljstava te druženja s mojim curama iz tima. Kad sve to spojim u jednu sliku mislim da su upravo sve te sitnice ono što me privlači i drži da se još uvijek bavim twirlingom – objašnjava.

Priznanja koja je primila poticaj su joj za daljnji rad i usavršavanje, a vrlo je ponosna što je uspjeh u twirlingu prepoznat i ravnopravan s ostalim sportskim uspjesima. No, ističe kako postoje još neki ciljevi koje bi voljela ostvariti.

– Mažoret ples za mene je bila baza za daljnje usavršavanje i prelazak u twirling. Naime, twirling se kao sport više razvija na svjetskoj razini te mi je želja vidjeti svoje granice u pojedinačnim i ekipnim kategorijama. Zbog sportskih ozljeda koje sam zadobila tijekom godina treniranja možda i nemam toliko puno natjecanja pred sobom, ali velika mi je želja plasirati se na svjetsko prvenstvo u solo kategoriji. Nakon svoje natjecateljske karijere svakako imam u planu završiti trenersku edukaciju na Hrvatskoj olimpijskoj akademiji, a tko zna možda se okušati i u ulozi sutkinje – zaključila je Erin.

zatvori