Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

DAN ZA ZNANOST Vargović: Želimo pokazati da znanost nije teška te otkriti zašto je važna i koji su njeni rezultati

Sad već tradicionalni Dan za znanost koji organiziraju profesori i učenici koprivničke Gimnazije Fran Galović održat će se u subotu s početkom u 10 sati.

Novost je ta da je ovaj događaj s lipnja prebačen na ožujak, a razloge je Dravi.info objasnio koordinator Organizacijskog odbora Marko Vargović.

– U lipnju se obično održava jako puno aktivnosti pa nam se već prošle i pretprošle godine dogodilo to da imamo neke druge manifestacije kad je Dan za znanost. To je bio prvi razlog pomicanja, a drugi je taj da se u to vrijeme već počinju pisati državne mature pa naši gimnazijalci nisu baš u mogućnosti doći. Odlučili smo pomaknuti datum održavanja kako bismo i njima pružili šansu da vide novosti koje nude fakulteti – rekao je Vargović.

Dodao je da je ova manifestacija otvorena za sve, a njen cilj je popularizacija znanosti i to prvenstveno među mlađim uzrastima.

– Cilj je da djeca vide da znanost zapravo nije teška i da nije sve samo neki račun, već da se tu radi puno pokusa, ali i da vide zašto učimo znanost i koji su rezultati te znanosti – primjerice svi lijekovi ili uređaji koje koristimo dolaze zahvaljujući znanosti. S druge strane, pozvani su i odrasli ljudi koje zanimaju određene stvari. Na Danu za znanost sudjeluju sveučilišni profesori i istraživači na institutima pa ih se može pitati što god nekoga zanima – pojasnio je.

Što se tiče samog programa, Vargović je istaknuo da su ove godine pripremili osam predavanja i 35 radionica otvorenog i zatvorenog tipa, a osvrnuo se i na odaziv posjetitelja.

– Naši gimnazijalci vrlo rado dolaze, sigurno njih između 400 i 500. Dan za znanost traje dosta dugo, četiri sata i nije da su oni stalno tu, ali svi dođu pogledati nešto što ih zanima. U zadnje dvije godine primijetili smo da je odaziv bio jako dobar i imali smo više od 1.200 značkica koje smo dijelili na ulazu i mislim da je to sasvim pristojan broj za ovakvu manifestaciju u našem gradu – zaključio je Vargović.

zatvori