Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

DAN NARCISA Josipa Posedi: Nisam dozvolila da me rak dojke preuzme i uvijek sam razmišljala pozitivno, takav sam tip osobe

U Hrvatskoj se danas obilježava Dan narcisa.

Riječ je o danu koji prate humanitarne akcije diljem zemlje kojima je pak cilj upozoriti na bitnost ranog otkrivanja raka dojke s obzirom na to da se u velikoj većini slučajeva bolest može izliječiti ako se otkrije u početnom stadiju. Cilj je i podići svijest o oboljenjima od ovog tipa raka, ali i prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju.

Koprivničanka Josipa Posedi svoju borbu s rakom dojke počela je u travnju 2021. godine, a da boluje od raka saznala je slučajno.

– Slučajno sam na mamografiji saznala da imam rak – strašno me je boljela lijeva ruka, a doktorica mi je onda rekla neka idem na snimanje. Ništa mi nisu našli na toj lijevoj strani, no doktorica je išla pogledati i desnu te ustanovila da na desnoj strani imam kvržice. Dalje je punkcijom koju sam obavila dvaput ustavljeno da je riječ o zloćudnom tumoru. To mi je u početku bio veliki šok, no brzo sam se resetirala jer sam mislila da su doktori pogriješili i to je tako ostalo sve do rujna dok nisam operirana u Zagrebu. Izvađena su mi tri tumora u dojki i 13 u aksili, a u bolnici sam bila 15 dana. Brzo sam živnula jer sama sebi nisam željela reći da je to sve istina. Nisam napipala ni nikakvu kvržicu, jednostavno sam osjećala bol u ruci, meni je znak to bio na taj način – ispričala nam je.

Sada je sve u redu, dodala je Posedi, no nakon operacije joj je rečeno da osam godina mora primati terapiju, odnosno anastrozol.

– To je tableta koju pijem svako jutro – dok su ustanovili da imam rak također sam ju pila prije operacije i rak se bio smanjio za pet milimetara pa je doktorica u Koprivnici bila zadovoljna, rekla mi je da je to super i da jako dobro reagiram na taj lijek – poručila je Posedi.

Snimio Tomislav Matijašić.

Otkrila nam je i što ju je “guralo” u najtežim trenucima.

– Kad mi je bilo najteže, najviše mi je pomogla vjera u Boga. Inače sam vjernica, no to mi je stvarno pomoglo. Podrška mi je bila i obitelj, naravno. “Digla” sam se mjesec i pol nakon operacije i radila po kući iako mi se znalo vrtiti, no krevet me ubijao pa mislim da mi je to sve pomoglo. Jednostavno nisam dozvolila da me rak preuzme – uvijek sam razmišljala pozitivno i nikad nisam željela priznati da ću možda umrijeti. Takav sam tip osobe, karakter mi je takav – istaknula je.

Posedi je i članica koprivničke Udruge žena s bolestima dojke Nada.

– U udruzi je sve jako pozitivno i jako puno toga doznajemo, imamo stručna predavanja i razne aktivnosti. Evo, sad smo radile aranžmane i uskrsna jaja. Družimo se i pozitivne smo – navela je.

Za kraj razgovora povodom današnjeg dana ženama koje su bolovale ili boluju od raka dojke uputila je poruku.

– Neka žene paze na sebe i neka redovito posjećuju doktora, a posebno ako osjete bilo kakvu bol. Mogu se priključiti Udruzi Nada, bit će pozitivnije, mislim da je to put prema ozdravljenju. Važno je misliti pozitivno – zaključila je Posedi.

zatvori