Utorak, 1. listopada 2024.

DAN CIVILNE ZAŠTITE U Koprivnici održan okrugli stol o provođenju aktivnosti i mjera u slučaju elementarne nepogode potresa

U povodu Dana civilne zaštite Republike Hrvatske koji se obilježava 1. ožujka, jučer je održan okrugli stol o temi aktivnosti te provedbenim mjerama koje se poduzimaju u stanjima elementarne nepogode potresa.

Stručnom skupu u prostorijama Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica koji su organizirali Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije i Služba civilne zaštite Koprivnica, prisustvovali su i župan Darko Koren sa zamjenikom Ratimirom Ljubićem, ujedno i načelnikom stožera, županijski pročelnici, članovi stožera, predstavnici jedinica lokalne samouprave i lokalnih stožera, ravnatelji i predstavnici zdravstveno-socijalnih ustanova i društava te predstavnici žurnih službi i operativnih snaga sustava civilne zaštite.

Načelnik Ljubić tom je prilikom uvodno istaknuo važnost ovakvih tematskih konferencija koje pomažu u edukaciji, ali i razmjeni iskustava pripadnika žurnih službi i sustava civilne zaštite koja u posljednjih nekoliko godina pokazuje visoku razinu profesionalnosti i spremnosti da odgovori na sve zahtjevne situacije.

– U zadnjih nekoliko godina svjedočili smo raznim nepogodama, od migrantskih kriza, poplava, potresa, koronavirusa, dakle spektar ugroza je bio velik, no sve službe su pokazale kako zajednički mogu efikasno djelovati i zaštiti živote te materijalna dobra naših stanovnika. Drago mi je što sve sastavnice kvalitetno surađuju te se možemo pohvaliti dobro opremljenim sustavom civilne zaštite koji raspolaže ne samo modernom opremom i tehnologijom nego i educiranim djelatnicima koji i čine sustav. Ovakvi skupovi nam daju dodatna znanja, a razmjenom iskustva koja ste stekli na terenu u raznim prilikama i neprilikama će biti od velike važnosti za sva buduća djelovanja – poručio je Ljubić.

Župan Koren je čestitao na organizaciji konferencije te naglasio kako Županija snažno podupire sustav civilne zaštite što dokazuju i nedavno potpisani ugovori o financiranju djelatnosti Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije i HGSS Stanice Koprivnica.

– Kontinuirano pomažemo i financijska potpora raste iz godine u godinu jer smo svjesni koliko je ovaj sustav potreban i koliko on znači za sigurnost građana. Uvjerili smo se tome i na nedavnim poplavama koje su nas pogodile i koje su pokazale da Županijski sustav civilne zaštite svojom opremljenošću, spremnošću i profesionalnošću može pravodobno reagirati i spriječiti još veće štete i ugroze. Županija će dodatno osnažiti taj sustav i kroz projekt Centra zaštite i spašavanja koji je uključen u Razvojni sporazum Sjever, a koji će okupiti službe na jedno mjesto, trenutno smo u fazi izrade projektno-tehničke dokumentacije koja je pri kraju. Čestitam na organizaciji današnjeg skupa, važno je iz prve ruke čuti iskustva s terena te razmijeniti informacije i sve ono što može pomoći u praksi. Edukacija, analitički pristup i primjena nove tehnologije su od velike važnosti upravo za sustav civilne zaštite koja mora procjenjivati i upravljati rizicima. Vjerujem da će i današnja predavanja tome pridonijeti – istaknuo je Koren.

Nakon uvodnih riječi moderator skupa, voditelj Službe Civilne zaštite Koprivnica Miroslav Blažotić je predstavio paneliste – Davor Stanko predstojnik Zavoda za geotehniku s Geotehničkog fakulteta je predstavio temu “Potresi u sjevernoj Hrvatskoj”; profesorica Nives Jovičić s Veleučilišta Velika Gorica je govorila o temi “Zbrinjavanje otpada nakon potresa”; predstavnica Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske Nika Markoč je predstavila temu “Potres u Turskoj”, a Zvonimir Habijan, zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije izložio je temu “Aktivnosti operativnih vatrogasaca nakon potresa u Petrinji”. Panel je zaključio Danijel Petrović iz HGSS – Stanice Koprivnica temom “HGSS – Potres Petrinja”.

Slušaj uživo
zatvori