Petak, 26. travnja 2024.

Dalibor Grubačević ima novi album ‘Musical Gravities’: Tu je veliki orkestar, komorna glazba, etno i filmski elementi, nije samo jedna gravitacija

Koprivnički skladatelj, glazbenik i glazbeni producent Dalibor Grubačević nedavno je objavio svoj novi album naziva “Musical Gravities”.

Na novom albumu pokazao je svoju drugu stranu, onu skladatelja klasične glazbe, a nas je zanimalo kako je smislio naziv albuma.

– Bio sam gost u jednoj radijskoj emisiji koja je nazvana Glazbene gravitacije. Činilo mi se to kao zgodna igra riječi, a i velik sam obožavatelj znanstvene fantastike, pa sam smatrao da je zgodno za iskoristiti. I glazba na albumu je takva pa s jedne strane imamo veliki orkestar, dok s druge strane komornu glazbu. Tu su i određeni etno elementi i filmski elementi, naime nije samo jedna gravitacija, već ih ima više – kazao je Grubačević.

Na samom albumu nalazi se osam skladbi i sve je na LP ploči. Skladbe su recentno studijski snimljene, dok naslovnicu albuma krasi slika koprivničke suvremene umjetnice Gordane Špoljar Andrašić.

– S obzirom na to da se ne radi baš o filmskoj glazbi, mislio sam da bi bilo zgodno tu povezati neke dobre ljude koji su i suradnici i oni s kojima se često viđam. Gordani sam isto rekao svoju ideju, a ona je naravno pristala pa je sve je ispalo jako dobro. Tu je i Nexus produkcija koja je napravila fotografije za unutrašnjost albuma, a imamo papir gdje je dvojezični tekst na engleskom i hrvatskom jeziku – pojašnjava.

Također, Grubačević je usporedio kakvo je iskustvo filmskog i klasičnog skladanja.

– Kod filmske glazbe uvijek je problem s vremenom jer ste ograničeni rokovima. A kod pisanja koncertantne glazbe niste ograničeni pa to možete raditi nekoliko mjeseci, godinu dana ili više. Sve ima svoje prednosti i mane. Zna se dogoditi da se zbog manjka vremena razvuče pisanje skladbe i na dvije ili tri godine ako je recimo opera u pitanju. Meni je jedno i drugo zgodno iskustvo – navodi.

Na navedenom albumu nalaze se skladbe koje su nastale u posljednjih šest godina. A Grubačević ističe i kako već sada ima puno planova za buduće projekte.

– Baš dovršavam jedan film koji bi trebao kroz par dana snimati u Budimpešti sa stranim glumcima i to je veća produkcija. Film se zove “Vindicta” i režira ga Dominik Sedlar. U pripremi je još i jedan dokumentarac i par projekata koji bi se isto trebali ostvariti – zaključio je.

zatvori