Petak, 26. travnja 2024.

Bauwerk Group Hrvatska – poželjan poslodavac koji brine o ekološkoj održivosti

Bauwerk Group Hrvatska d.o.o. jedan je od najcijenjenijih proizvođača i izvoznika parketa premium kvalitete.

Za postignute rezultate tvrtka je višestruko nagrađivana. Samo neke od prestižnih nagrada koje su dobili su: Zlatna plaketa “Sv. Juraj” 2020. Gradskog Vijeća Grada Đurđevca za ostvarenje izvanrednih rezultata u proizvodnji, Special Lider invest – posebna nagrada stručnog odbora za kontinuirano ulaganje, nagrada HUM-CROMA gosp. Igor Benaković, koji je proglašen Managerom godine te mnoge druge.

Neke od pozitivnih aktivnosti koje je tvrtka Bauwerk Group Hrvatska uspjela ostvariti posljednjih godina:

  • u 2023. ostvaren rast prihoda od 42,7 milijuna € u odnosu na 2016.
  • do kraja 2023. uloženo više od 30 milijuna € u investicije
  • od temelja obnovljeno postrojenje, modernizirana tehnologija, obučeni radnici te postignuta najviša razina u proizvodnji premium parketa
  • gotovo sav proizvedeni parket izvozi se na najzahtjevnija europska i svjetska tržišta
  • postali su poželjan i konkurentan poslodavac s gotovo 340 zaposlenika koji podupire nastojanja u zadržavanju radne snage u našoj domovini
  • promiču vrijednosti poput međusobnog poštovanja i poštenog rada, u poslovnom i privatnom smislu
  • usprkos izazovnom tržištu parketa zbog pada stanogradnje nalaze nove kupce i kvalitetu proizvoda poboljšavju iz dana u dan

U svojem dosadašnjem poslovanju Bauwerk Grupa Hrvatska pokazala je da je ozbiljan i odgovoran poslovni subjekt. Unaprijedili su proizvodnju u svim segmentima, te utrostručili broj zaposlenih radnika čime su omogućili da naši ljudi ostanu živjeti i raditi u svojem okruženju.

To samo pokazuje da vode kvalitetnu strategiju planiranja i odgovornog poslovanja i da njihovi planovi nisu samo kratkoročni nego da imaju namjeru nastaviti raditi na daljnjem proširenju i povećanju svih kapaciteta.

Zbog svega navedenog društvo je odlučilo uložiti u kupovinu dodatnog zemljišta veličine 60.512m2 na istočnoj strani poslovne zone. Time je njihova površina povećana sa 115.800m2 na 176.392.m2, tj. za 52%. Akvizicija navedenog zemljišta će srednje i dugoročno omogućiti efikasnije odvijanje postojeće proizvodnje kao i daljnji rast društva na lokaciju u Đurđevcu.

Projekti

Sunčana elektrana Bauwerk

Bauwerk Group Hrvatska je jedinstveni pozitivan primjer kako ostvariti željene ciljeve, a da se pri tome poštuju principi održivosti, područja koja uključuju gospodarsku i društvenu odgovornost s posebnim naglaskom na ekološku održivost.

U duhu težnje za ekološkom održivošću, kako bi osigurali djelomičnu energetsku neovisnost te kako bi smanjili indirektnu emisiju CO2, realizirali su investiciju u najveću sunčanu elektranu za vlastite potrebe u Republici Hrvatskoj – Sunčana elektrana Bauwerk. Sunčana elektrana je ukupne snage na AC strani (na strani potrošača) 3.870 kW (3.9 MW), a ukupno će na godišnjoj količini proizvesti 4,4 GWh električne energije (4,4 milijuna kWh). Krovna površina na kojoj se sunčana elektrana prostire iznosi 25.000 m2 (2,5 hektara). Ukupna investicija u sunčanu elektranu iznosi gotovo 3 milijuna EUR.

Izgradnja energetskog postrojenja

Bauwerk Group Hrvatska, kao vodeći proizvođač i dobavljač premium parketa i E.ON Solar, dio E.ON Hrvatska Group, lider u sektoru energetske infrastrukture rješenja za poslovne korisnike, sklopili su ugovor o izgradnji energetskog postrojenja na biomasu. Vrijednost dogovorenog posla je 17 milijuna eura i najveća je dosadašnja investicija E.ON-a Hrvatska ugovorena prema PPA ugovoru na sedam godina nakon puštanja u pogon. Ovim rješenjem Bauwerk Group nastavlja realizaciju svoje strategije održivosti u osiguravanju energetske neovisnosti i smanjenju indirektne emisije ugljičnog dioksida. Nakon puštanja u pogon, postrojenje će koristiti drvenu sječku na mjestu njenog nastanka kao pogonsko gorivo koje će pretvoriti u korisnu energiju. Time će se značajno doprinijeti uštedi električne energije. Postrojenje će imati instaliranu neto električnu snagu 1,1 MW i toplinsku nešto manje od 6 MW. Drvena sječka ostatak je iz proizvodnog ciklusa proizvodnje parketa tvrtke Bauwerk Group Hrvatska, a koja se koristi na mjestu nastanka u postrojenju čime se otklanja potreba za dodatnim energentima te izloženost izrazito promjenjivim cijenama energenata na tržištima.

Pametnim investicijama do pametne tvornice

  • Investicija u najvrijedniji resurs tvrtke – zaposlenike
  • Investicija u poboljšanje procesa – automatizacija i digitalizacija
  • Investicija u zelene i obnovljive izvore energije

Potiču razvoj lokalne zajednice

– Svake se godine trudimo svojim donacijama podržati razvoj lokalne zajednice pa i šire – komentiraju iz tvrtke.

– Tijekom 2023. donirali smo sredstva Zavodu za hitnu medicinu, šahovskom klubu, kuglačkom klubu, folklornom društvu i mnogim drugima. Podržali smo održavanje “Hrvatske Sahare trail” i 19. Olimpijskog festivala dječjih vrtića te pružili financijsku pomoć za pogođene potresom u Turskoj – dodaju.

Kako bi potaknuli kreativnost kod najmlađih, Bauwerk Group Hrvatska uzastopno donira drvne elemente likovnoj skupini dječjeg vrtića “Maslačak”, a ove su godine u donaciju uključili i dječji vrtić “Bambi” iz Ždale te Udrugu “Mali princ”.

Gotovo svake godine sponzoriraju nacionalno priznatu Picokijadu, kao i Izbor menadžera i poduzetnika u organizaciji Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika (CROMA).

Benefiti za zaposlenike

– Naši nam zaposlenici predstavljaju jedan od najznačajnijih resursa i smatramo ih našim osnovnim interesom – komentiraju iz tvrtke.

– Neprestano radimo na njihovom stručnom usavršavanju te na taj način povećavamo njihove sposobnosti, fleksibilnost u radu i znatno doprinosimo njihovom osobnom razvoju i zadovoljstvu. Osluškujemo njihove potrebe i sukladno njima nudimo brojne benefite kao što su: dar za vjenčanje, dar za novorođenče, dar za rođendan, naknada za topli obrok, putni trošak, nagrada za radne rezulatate, regres, božićnica i uskrsnicu. Našim zaposlenicima omogućujemo kontinuirani rast uz SPS (Synchronized production system) i Leadership radionice – poručuju, što je zaista pohvalno za ovu internacionalnu grupaciju.

Company day

Svake godine za svoje zaposlenike organiziraju Company day – neradni dan koji provode u team building aktivnostima na otvorenom. Uz aktivnosti, zaposlenici imaju priliku čuti o postignućima i daljnjim planovima firme kroz prezentacije Uprave i voditelja odjela. Iz tvrtke kažu da im je dosadašnje iskustvo pokazalo da takva i slična druženja izuzetno potiču timski rad i zajedništvo, čemu teže u svakodnevnom poslu. Prošle su godine zaposlenici bili zaduženi u osmišljanju i moderiranju team building igara te izradi rekvizita. Također, održali su natjecanje u kuhanju kako bi dodatno potaknuli kreativnost. Svi su pobjednici osvojili prigodne nagrade kako bi im Company day 2023 ostao u lijepom sjećanju.

Suradnja sa studentima Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije

Iz tvrtke kažu kako ih redovito posjećuju studenti Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije iz Zagreba. Studenti preddiplomskog i diplomskog studija drvnotehnološki procesi su u spomenutoj tvrtki odradili terensku nastavu. Studentima je predstavljena tvrtka Bauwerk Group Hrvatska d.o.o. kao dio grupacije, njihova misija i vizija. Tako su se studenti upoznali s proizvodnim procesima, od trupca pa do finalnog proizvoda. Nakon prezentacije, veći dio vremena proveli su u proizvodnji. Reakcije su bile vrlo pozitivne i iz tvrtke se raduju daljnjoj suradnji sa Šumarskim fakultetom.

Novi vozni park

Od 2024. godine djelomično prelaze na električne automobile te će u manjoj mjeri nabavljati benzinska i dizelska vozila. Zahvaljujući tome smanjiti će onečišćenje zraka ugljičnim dioksidom za 8,09 tona godišnje te će uštedjeti gotovo 6 tisuća eura potrošenih na gorivo na godišnjoj razini.

Bauwerk Group jača prisutnost na sjevernoameričkom tržištu parketa

Grupacija Bauwerk Group je 1. svibnja 2022. godine preuzela Somerset Hardwood Flooring, sa sjedištem u Somersetu, Kentucky (SAD). Akvizicijom, Bauwerk Group jača svoj globalni profil i stječe snažnije uporište na rastućim tržištima podova u SAD-u i Kanadi. Transakciju karakterizira izrazito komplementarna priroda dviju tvrtki. Somerset Hardwood Flooring ima etabliran brend i jaku tržišnu poziciju u SAD-u sa značajnom prisutnošću u relevantnim prodajnim kanalima. Poznat po podovima od punog tvrdog drva, Somerset Hardwood Flooring će imati koristi od stručnosti Bauwerk grupe u višeslojnim projektiranim podovima. Sukladno tome grupacija se pozicionira kao globalni tržišni lider u kvalitetnim podovima od tvrdog drva, geografski dobro rasprostranjena, s prometom od oko 400 milijuna CHF i volumenom proizvodnje od više od 11,5 milijuna četvornih metara.

zatvori