Petak, 10. svibnja 2024.

Željko Šemper o gorućim problemima umirovljenika: Mirovine stalno zaostaju za plaćama, 13. mirovina je puko obećanje, novca za nas nema

U Koprivničko-križevačkoj županiji prosječna mirovina iznosi 420 eura, dok je u gradu Koprivnici iznos nešto veći, odnosno 510 eura.

Kazao nam je tako Željko Šemper, nekadašnji član Hrvatske stranke umirovljenika, bivši saborski zastupnik te analitičar mirovinskog sustava, i dodao kako na razini države imamo 1,6 milijuna zaposlenih i 1,2 milijuna umirovljenika, što je odnos 35 naprama jedan.

– U našoj županiji taj je odnos nešto manji od prosjeka, odnosno 31 naprama jedan, dok je grad Koprivnica na vrlo visokom šestom mjestu u Republici Hrvatskoj sa 16.481 zaposlenih i 8.346 umirovljenika. Izvanredno je to za naše prilike posebno ako gledamo kako je bilo 90-ih godina prošlog stoljeća kad su tri radnika radila na jednog umirovljenika. Danas je to palo i Koprivnica je na vrlo visokom mjestu s gotovo dva radnika na jednog umirovljenika – pojašnjava nam.

Novca za umirovljenike nema

Kad je riječ o mirovinama, krajem prethodne godine puno se pričalo o 13. mirovini, a Šemper smatra kako od toga neće biti ništa.

– U super izbornoj smo godini pa smo tako svakodnevno svjedoci svakakvih mega i velikih obećanja. Naravno da od toga neće biti ništa, to su samo obećanja. Kad govorimo o 13. mirovini to bi trebala biti mirovina u visini one za prosinac što bi vrijednosno iznosilo oko 600 milijuna eura, a sada dok državne i javne službe prijete štrajkovima, toliko novca za umirovljenike nema. Mi smo u tom redoslijedu koji Vlada obećava na posljednjem mjestu – navodi.

Ipak, na Nacionalnom vijeću za umirovljenike dogovoren je godišnji dodatak umjesto 13. mirovine.

– Matica i Sindikat umirovljenika na tom su vijeću tražili 10 eura po godini staža, no kako to uvijek ide, Vlada i oni koji pregovaraju nikad to ne prihvaćaju. Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić predložio je da taj dodatak iznosi pet eura po godini staža. Taj prijedlog još nije definiran i mora proći zakonsku proceduru – rekao je.

Usklađivanje mirovina velik je kamen spoticanja

Šemper nam je također kazao kako će u travnju biti i redovno usklađivanje mirovina, a smatra i kako je to velik kamen spoticanja.

– Stalna je to tema, a mi umirovljenici stalno nešto predlažemo jer nismo zadovoljni. Umirovljeničke udruge su na nacionalnom vijeću tražile usklađivanje mirovina samo prema jednom parametru i to 100 naprama jedan, što znači ako su plaće bile veće od inflacije onda bi se mirovine usklađivale samo prema tom većem parametru, kao što je recimo bilo zadnje usklađivanje. Naime, naše mirovine stalno zaostaju za plaćama – govori.

Još jedan od gorućih problema jest i penalizacija, a Šemper ističe kako bi ju trebalo ukinuti.

– Velik je to problem od samog početka mirovinske reforme. Osim Hrvatske, penalizaciju imaju i druge države poput Njemačke recimo, a koristi se kako bi se spriječio prijevremeni odlazak u mirovinu. To je demotivator radnicima, a penalizacija je od 1. siječnja 1999. godine narasla i postala tri puta veća nego što je bila u razdoblju prije. Već godinama tražimo rješenje, a prvenstveno bi penalizaciju trebalo ukinuti – zaključio je i dodao kako niti jedna država ipak ne odustaje od penalizacije.

zatvori