Nedjelja, 19. svibnja 2024.

Vozila je sve više, parkirališta sve manje, Jakšić: Prilikom rekonstrukcije ulica usklađivat ćemo i parkirna mjesta

Parkiranje u Koprivnici, pogotovo kod stambenih zgrada, sve je veći problem, kažu građani.

Uz to, vozila su sve veća i komfornija i sve ih je više na našim prometnicama, a što dovodi i do problema prilikom parkiranja zbog zastarjelih standarda veličine parkirališnih mjesta te same njihove količine.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić rekao je Dravi.info da nije stvar samo u tome što danas vozimo veća vozila nego što su bila prije 20, 30 ili 40 godina.

– Moramo si isto tako priznati da imamo masu stambenih blokova u Koprivnici koja su bila osmišljena s puno manje parkirnih mjesta jer su realno bile i puno manje potrebe. Tada se kod tih nekih zgrada nije uvjetovalo koliko ta zgrada mora imati parkirnih mjesta i sve ono što se danas pokraj njih nalazi. Tu dolazi do određenih upitnika i problema, ali nije to samo patent Koprivnice. To je nešto što je problem cijele Hrvatske – kazao je Jakšić.

Nastavio je kako će se ovaj problem riješiti.

– Ono što je sigurno je da ćemo prilikom rekonstrukcija postojećih parkirališta i ulica usklađivati i parkirna mjesta u skladu s pravilnicima koje imamo u Hrvatskoj. Naravno da pratimo i neke nove prostorne mogućnosti kako dodatno presložiti parkiranje na području Koprivnice. Iako, znaju nam se pojaviti upitnici jer s nekih punktova dobivamo prigovor da je uvijek parkiralište zakrčeno i nema se gdje parkirati, a onda u nekim analizama u kojima nam je struka pomogla da dođemo do rezultata, dolazimo do toga da je 100 metara dalje prazan parking ili je u nizu 10 praznih parkirnih mjesta. To je jedan sveobuhvatan posao, ali siguran sam da ćemo i u komunikaciji s građanima, predstavnicima stanara i mjesnih odbora doći do najboljih mogućih rješenja – zaključio je gradonačelnik.

zatvori