Nedjelja, 5. svibnja 2024.

VIDEO Koprivničke plesačice i plesači pod vodstvom Jelene Matijaško snimili video protiv vršnjačkog nasilja

“Svačije je pravo disati, svačije je pravo živjeti!” – naziv je jedne nove plesne priče.

Kako je rekla voditeljica plesnih tehnika u koprivničkom plesnom studiju Jelena Matijaško, to su ujedno i riječi Luke Ritza koji je postao simbolom borbe protiv vršnjačkog nasilja.

– Ovaj promotivni video jedan je mali dio naše plesne priče čiji su stvaraoci i izvođači djeca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta od šest do 15 godina. Tekst je napisala djevojčica devetogodišnja Marta Žužul koja je pronašla inspiraciju prilikom stvaranja naše priče. Rekla bih da je pronašla svoj glas kroz pisanje, potaknuta željom da se suprotstavi nasilju. Dio teksta napisala je i odgojiteljica Nataša Verčević – kazala je Matijaško.

Dodala je kako će njihov cjelokupan rad o ovoj temi biti prikazan u svibnju kada će u Domu mladih izvesti plesni prikaz pod nazivom “Svačije je pravo disati, svačije je pravo živjeti!”.

– Nismo sami u stvaranju ove posebno plemenite priče. U njenom stvaranju sudjeluju: odgojiteljica i voditeljica ritmike dječjeg kluba Tratinčica Mimoza Tatari Strelec s 40 djece, polaznika ritmike i plesa, odgojiteljica Nataša Verčević, odgojiteljica i mentorica Bojana Kežman, psihologinja Paula Kuharić, Dubravko Zagorščak i Matija Gudlin koji su zaduženi za fotografiju i videomontažu – napomenula je Matijaško.

Istaknula je da je cilj pomoći djeci koja se osjećaju tužno, povrijeđeno, usamljeno, nemoćno, uplašeno, koja se bore sa raznim teškoćama, nesigurnostima.

– Ulažemo svoje vrijeme, talent, vještine, sposobnosti i otvaramo svoje srce za svako dijete. Djeca izlažu svoja mišljenja i stavove putem plesnih izvedbi nastalih kroz razne kreativne aktivnosti. Djeca iznose svoje probleme, ali i slušaju druge u njihovoj boli i to je neprocjenjivo. Dijeljenje i davanje od sebe, ali i zauzimanje za sebe i druge zaista pokreće promjenu. Pružanje vršnjačke potpore neprocjenjiva je podrška onima koji su izolirani od društva, usamljeni i ranjivi. Promoviranje zajedništva, prijateljstva i nenasilja univerzalnim jezikom – plesom – objasnila je Matijaško.

Spomenimo da, ako će vrijeme dozvoliti, djeca koja su polaznici programa ritmike i plesa te kreativnog plesa Joy&Movement studija obilježit će plesom ispred koprivničke gradske vijećnice u srijedu Dan ružičastih majica.

zatvori