Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

U tijeku dva velika projekta u Hlebinama vezana uz Dravu, Trnski: Projekti će povećati sigurnost stanovnika naše općine, ali i ostalih mještana

Mještani Hlebina, ali i okolnih mjesta neće više morati strahovati od visokih vodostaja rijeke Drave.

Naime, u tijeku su dva projekta kojima je cilj povećanje sigurnosti u obrani od poplava. Tako su u tijeku radovi na nasipu u Gabajevoj Gredi koji obuhvaćaju modernizaciju odnosno ojačanje samog nasipa koji je izgrađen početkom 70-ih godina prošlog stoljeća. Nasip se ojačava s vanjske strane, a sredstva u iznosu od milijun eura osigurale su Hrvatske vode iz Fonda za hitne intervencije.

Također u tijeku je i projekt radova na rukavcu Novačka, a riječ je o radovima u sklopu projekta Europske unije “Drava life – Integrirano upravljanje rijekama”, a glavni cilj projekta, koji ove godine ulazi u završnu fazu, je očuvanje ekosustava rijeke Drave. Vrijednost ovog projekta iznosi 4,6 milijuna eura te uzimajući u obzir inflaciju i krajnji broj izvedenih konkretnih radova revitalizacije, vrijednost bi mogla premašiti i 10 milijuna eura.

Objasnila je tako načelnica Općine Hlebine Božica Trnski i zahvalila svima koji su angažirani u spomenutim projektima, a kojima je cilj veća sigurnost mještana općine.

Snimio Valentino Štefanek.

– Nakon velikih prijetnji od poplave 2014. godine i velikih prijetnji od poplave u kolovozu prošle godine, dočekali smo početak vrlo opsežnih radova. U oba projekta radovi su u tijeku. Nedavno sam posjetila radove sa Anđelkom Belecom, predsjednikom Općinskog vijeća, i Milanom Rezom iz Hrvatskih voda koji je redovito na toj lokaciji – istaknula je.

Načelnica je naglasila kako ju vesele radovi i to što će se eko sustav rijeke Drave očuvati u sklopu projekta “Drava life”.

– Ono što je najvažnije je da će se s utvrđivanjem nasipa osigurati da više nemamo one vode koje nam ispod nasipa prijete samim nagrizanjem nasipa i onda poplavom Gabajeve Grede i Hlebina. Riječ je o velikom i opsežnom projektu Hrvatskih voda – kazala je.

Trnski je istaknula kako će Hrvatske vode uložiti hrvatski i europski novac u obnovu nasipa.

– Integrirano upravljanje rijekama također će se odraditi na 300 kilometara toka rijeke Drave, a ovim projektom na području “Nature 2000” toliko toga dobrog će se zaštititi i napravit će se jedan od rukavaca koji će odteretiti dio vode. Oni su nadležni za sve iznose, sve javne natječaje, za sve izvođače radova, a mi smo ti sretnici od kud su započeli ovi opsežni radovi – zaključila je.

zatvori