Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

Roy Ferenčina na klupi Slavena je pet mjeseci: Nadam se da ćemo iduće sezone vratiti Europu u Koprivnicu i ljude na stadion

Već nekoliko godina po koprivničkim nogometnim kuloarima svaki put kad je blizu bila promjena na klupi Slaven Belupa, zazivao se jedan trener – Roy Ferenčina.

To i nije slučajnost jer upravo su Farmaceuti svoje najbolje dane i uspjehe proživljavali za vrijeme kad je Ferenčina bio u klubu. Kad je, već sada davne 2013. godine, otišao iz kluba, kazao je kako mu je želja vratiti se jednog dana u Koprivnicu. Nakon 10 godina izbivanja, na sveopće zadovoljstvo, legendarni trener vratio se prošle godine u Miškininu i to se pokazalo kao pun pogodak. Ferenčina je preuzeo klupu Farmaceuta u trenutku kada su bili predzadnji na prvenstvenoj ljestvici i kada je malo tko vjerovao da će Slaven Belupo biti i blizu rezultata kakve je imao kada je na klupi bio upravo Ferenčina.

Danas, pet mjeseci kasnije, situacija je ipak suprotna. Podravci su ponovno ponosni na svoj klub koji je Ferenčina u samo nekoliko mjeseci od tromog uspavanca pretvorio u respektabilnog prvoligaša koji je svega nekoliko bodova udaljen od četvrte pozicije na prvenstvenoj ljestvici koja vodi u Europu. Sve je više i publike na stadionu.

– Uvijek je lijepo vratiti se u sredinu koja te lijepo prihvaća. Uvijek sam uživao u Koprivnici i kao igrač i kao trener. Imam stare prijatelje koji su jedva čekali da se vratim da se ponovno družimo i zajedno uživamo u nogometu. Nadam se da ćemo ponoviti uspjehe koje sam imao kao igrač i kao trener. Zna se da posljednjih 10 godina Slaven nije igrao Europu. Posljednji put to je bilo protiv Athletic Bilbaa, teško da ćemo ove sezone ostvariti Europu, ali nadam se da ćemo iduće ići u bitku za Europu i vratiti Europu u Koprivnicu, ljude na stadion i da ćemo svi zajedno uživati u nogometu – kazao je Ferenčina.

Snimio Valentino Štefanek.

Upravo je pobjeda nad Athletic Bilbaom 2012. godine u Koprivnici kad je Slaven slavio s 2:1 protiv kluba koji je samo tri mjeseca ranije igrao finale Europske lige, vjerojatno najveća pobjeda u povijesti kluba. Ferenčina je istaknuo kako se nada da će i za vrijeme ovog mandata ostaviti zapažene rezultate.

– Prošli put kada sam došao, ako se dobro sjećam, klub je bio predzadnji i bilo je još osam kola do kraja. Digli smo klub za nekoliko mjesta. Bilo mi je potrebno neko vrijeme da snimim stanje i da napravim selekciju igrača. Tako će biti i sada. Trenutno sam nekoliko mjeseci u klubu i potrebno mi je još malo vremena, do ljeta, da snimim situaciju, tako da na ljeto znam koga mogu dovesti kako bih mogao tražiti plasman u Europu – pojasnio je trener.

Dodao je kako je jako teško dovesti igrače u zimskom prijelaznom roku.

– Uspjeli smo zadnji dan prijelaznog roka dovesti Murića koji nam je super pojačanje. Nadam se da će biti nekoliko takvih transfera i na ljeto. Smatram da je jako dobro za klub što je došlo do tog transfera jer smo se opet vratili na nogometnu kartu Hrvatske. Dosad su se radili transferi koji nisu izazvali pozornost javnosti. S ovim su nas bili puni portali i svi su se pitali kako je ovakav jedan igrač došao kod nas. Nadam se da ćemo dovesti još dva, tri pojačanja koji će raditi prevagu – naglasio je Slavenov strateg.

Upravo je Ferenčina zaslužan za stasanje brojnih igrača u prošlosti kluba koji su napravili zavidne nogometne karijere. Tako su pod njegovom trenerskom palicom stasali igrači poput Bubnjića, Brleka i Čanađije. Ferenčina ističe kako mu je to želja i u ovom mandatu.

– Puno očekujemo od naših mladih igrača, odnosno juniora koji se tu nameću. Kroz posljednjih nekoliko utakmica uvijek je na klupi nekoliko juniorskih igrača. Ozbiljno računamo na njih, a na njima je da se nametnu kroz rad i juniorske utakmice kako bi se nametnuli za prvu ekipu – konstatirao je.

Dodao je kako će svaki igrač koji skrene pozornost na sebe dobiti priliku.

– Na njemu je da tu priliku iskoristi. Netko ju iskoristi prije, a netko kasnije. U trenažnom procesu vidimo tko bi mogao iskočiti. Realnost je takva da ne mogu svi juniori biti igrači prve ekipe. Realnost je takva da ako iz generacije dobijemo jednog ili dva igrača u prvu ekipu, to je super – pojasnio je.

Ferenčina je istaknuo i kako je atmosfera u momčadi dobra.

– Ne mogu reći da je bila loša atmosfera kad sam došao. Malo nas je manje, malo smo prorijedili svlačionicu pa je i bolja atmosfera. Kad je puno igrača u svlačionici, puno je nezadovoljstva jer svi misle da mogu igrati. Sada je manji broj igrača i dosta je mladih koje smo priključili. Što se tiče proljetnog dijela prvenstva, startali smo s dvije pobjede pa je došao poraz u Splitu. Hajduk je Hajduk, bore se za prvo mjesto i igrački su bolji od nas. Svi su očekivali da ćemo pružiti bolji otpor i da ćemo odigrati bolju utakmicu, ali jednostavno smo zakazali – pojasnio je.

Snimio Valentino Štefanek.

Ferenčina se dotaknuo i odlaska Hoxhe, za kojeg ističe kako je odličan igrač i kako je Slaven posljednjih mjeseci puno ovisio o njemu.

– On je bio naš najbitniji igrač u napadu zajedno s Miočom. Hoxha je dosta toga rješavao, uvijek je radio višak na terenu, tako da se osjeti njegov odlazak. Imamo mladih igrača koji ga mogu nadomjestiti, a tko zna, u budućnosti možda netko bude i bolji od njega, to će još vrijeme pokazati – rekao je.

Što se tiče rezultata ove sezone, Ferenčina ističe kako nema imperativa.

– Važno je da igramo dobro i promoviramo mlade igrače. Naravno, kao trener htio bih da imamo što bolje rezultate. Ne mogu reći ili obećati da će to biti nešto super, vrijeme će pokazati. Želja mi je da osvojimo što više bodova, da igramo dobro pa ćemo vidjeti gdje će nas to dovesti. Ovo je neko prijelazno razdoblje, a nakon ljeta želim jednu pravu ekipu koja će biti konkurentna s klubovima koji su trenutno iznad nas i da budemo još bolji i da uživamo u nogometu – rekao je strateg Slavena.

Ferenčina je pojasnio kako je realnost njegove momčadi trenutno od petog do sedmog mjesta u prvenstvu.

– Hoćemo li biti bolji od toga ili ćemo biti ispod toga, to nitko ne zna. Jako je puno elemenata koji utječu na stanje – od forme, ozljeda pa sve do sreće – kazao je.

Za kraj trener je naglasio da bi htio da što više ljudi dolazi na utakmice kao što je to nekada bilo, da ih podrže i da svi zajedno uživaju u nogometu.

zatvori