Četvrtak, 16. svibnja 2024.

Raste broj nezaposlenih, ali i potrebe za radnom snagom

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci, krajem siječnja na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je 1.965 nezaposlenih osoba.

U odnosu na prosinac to je 150 nezaposlenih osoba ili 8,3 posto više, dok su u odnosu na siječanj prethodne godine evidentirane 54 nezaposlene osobe ili 2,7 posto manje. U odnosu na prethodni mjesec u svim ispostavama je evidentiran rast broja nezaposlenih osoba, i to u Đurđevcu za 64 osobe ili 11,2 posto, u Koprivnici za 54 osobe ili 4,8 posto te u Križevcima za 32 osobe ili 28,3 posto.

Prema dostupnim podacima, tijekom siječnja je iz evidencije nezaposlenih izašlo 229 osoba što je za 9,1 posto manje nego u prosincu te za šest posto više nego u siječnju prethodne godine. Od toga je zaposleno 168 osoba, odnosno 73,4 posto od ukupnih izlazaka.

S druge strane, novoprijavljenih osoba je tijekom siječnja bilo 379, što je za za 97,4 posto više nego u prosincu te za 3,6 posto manje nego u siječnju prethodne godine. Pritom, izravno iz radnog odnosa dolazi 275 osoba ili 72,6 posto.

Spomenimo i da Područni ured Križevci tijekom izvještajnog mjeseca evidentira 500 potreba za radnicima od strane poslodavaca, što je za 148,8 posto više nego u prosincu te za 18,4 posto manje nego u siječnju prethodne godine.

Promatrano prema djelatnostima, najviše je potreba iskazano u obrazovanju, prerađivačkoj industriji, građevinarstvu i djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi. Najtraženija zanimanja bila su radnik, odnosno radnica za pomoć u kući, odgojitelj, odnosno odgojiteljica predškolske djece i prodavač, odnosno prodavačica.

zatvori