Nedjelja, 29. rujna 2024.

Ocjene na državnoj maturi niže nego zaključne, ravnatelj Robotić: Odstupanja kod nas nisu tako velika, nemaju sve škole jednake uvjete rada

U Školski e-Rudnik nedavno su stigli podaci o uspjehu učenika na državnoj maturi 2023. godine, a vidljive su i velike razlike između zaključnih ocjena i onih na maturi.

Nas je stoga zanimalo kakva je situacija u koprivničkoj Gimnaziji Fran Galović, a kako nam je kazao ravnatelj Vjekoslav Robotić, državnoj maturi pristupili su svi maturanti jer su stekli uvjete za izlazak na ljetni rok. Naime, riječ je o 150 učenika.

– Odstupanja kod nas nisu tako velika kako je viđeno na razini cijele Republike Hrvatske, a riječ je o dvojakim odstupanjima. Postoje odstupanja gdje su ocjene državne mature neznatno niže od ocjena zaključenih na kraju četvrtog razreda srednjoškolskog obrazovanja, ali postoje i obrnuti primjeri. To se događa jer je državna matura ispit visokog rizika te kroz propisanih jedan, dva ili tri sata koliko traje, na sve može utjecati niz negativnih distraktora – poručio je.

Dodaje kako su na nacionalnoj razini razlike velike jer nemaju sve škole jednake uvjete rada, dok su kod jednog predmeta ipak primijećena najveća odstupanja.

ILUSTRACIJA / Snimio Tomislav Matijašić.

– Najveća odstupanja su na nastavnom predmetu fizike i to smo analizirali na razini škole. Sociometrija je pokazala da su testovi iz fizike bili izuzetno teški za sve učenike srednjih škola i ovdje imamo najveća odstupanja što se tiče prethodne godine. Kod ostalih predmeta nismo imali značajnih odstupanja – rekao je.

Ravnatelj Robotić ipak ističe kako je nezahvalno uspoređivati završne ocjene s ocjenama državne mature, ali da je ovaj sustav ipak pravedniji od prijašnjeg načina upisivanja učenika na fakultete.

– Kad bi se usporedio cijeli tijek državne mature onda svaka škola može donijeti određene zaključke. Mi to radimo na razini tima za kvalitetu i vidimo ako negdje imamo permanentni odmak jednog rezultata spram drugih. Tu onda treba napraviti detaljnu analizu i na razini stručnog aktiva pojedinog nastavnog predmeta iznaći rješenja kako da se to ubuduće ne događa – pojašnjava.

Za kraj navodi kako pripreme za maturu kao takve u školi ne postoje jer se još uvijek čeka reforma, no u Gimnaziji Fran Galović tomu su doskočili.

– Nažalost naš obrazovni sustav nema osjećaja za izbornost nastavnih sadržaja na završnoj godini gimnazijskog obrazovanja. Mi pokušavamo ne čekati tu reformu za koju je pitanje kad će se i hoće li se dogoditi. Učenicima tijekom četiri godine, a posebice u četvrtom razredu, dajemo niz izbornih i fakultativnih sadržaja kojima oni pokazuju svoje interese i zadovoljavaju ono što ne dobivaju u redovnom nastavnom procesu pa možemo reći da je to određeni sustavni dio priprema za državnu maturu – rekao je i dodao kako svi oblici priprema imaju svoje prednosti, a najvažnije je da učenici poluče što bolji rezultat.

Slušaj uživo
zatvori