Subota, 18. svibnja 2024.

Na trgu zasađeno 14 stabala poljskog javora, bit će ih još, a planira se i sadnja grmlja, trajnica i ukrasnih trava

Rekonstrukcija đurđevačkog trga ide prema zacrtanom planu.

Poručili su to iz Gradske uprave i dodali da je posađeno 14 stabala poljskog javora visokih po četiri metra koji već rastu u dvostrukom redu. Nastavljaju kako će gradom dominirati zelenilo, smanjit će se toplinski otoci i količina opločenja, a time bitno povećati estetika trga i otvoriti njegovo modernije, prihvatljivije i zelenije lice.

– Zadovoljni smo dinamikom radova. Bit će puno zelenila. Izgled trga definirali smo prije šest godina u prostorno-programskoj studiji kojom se u potpunosti mijenja i modernizira vizura grada. Želimo zeleni grad u svim njegovim segmentima. Nove zelene površine učinit će naš grad još poželjnijim, kvalitetnijim za život i spremnijim za klimatske promjene koje nas očekuju. U planu je i obnova dijela trga uz crkvu sv. Jurja sve do Poduzetničkog inkubatora, a krajnji cilj je da se do Picokijade završi rekonstrukcija trga – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči i dodao da je za uređenje uspješno osigurano 400.000 eura iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost čime će udio Grada u predviđenoj obnovi biti znatno smanjen.

Podsjetimo, središnji trg ima površinu veću od 3.500 kvadratnih metara, a planira se ozeleniti zasađivanjem tri uzdignute zelene površine kako bi se osigurao hlad. Ukupno će biti posađeno 77 stabala autohtonih sorti drveća te trajnica na površini od 880 kvadratnih metara, kao i grmlja na 440 kvadratnih metara. Tu će se smjestiti nekoliko stotina komada trajnica, zimzelenog grmlja, lukovica i ukrasnih trava.

– Dominirat će nekoliko vrsta javora koji će promjenom godišnjih doba mijenjati boju svog lišća i svojim toplim, zasićenim žutim bojama, prijeći u narančaste i tamnoljubičaste do crne boje, odnosno sve one koje se mogu naći na perju đurđevačkog picoka. Uz njih će biti i stabala sitnolisne lipe čija će žuta boja lišća biti pak komplementarna s bojom opločenih staza, dok će zimske strukture činiti zimzeleno grmlje s crvenim bobicama. Sama ploha trga bit će ispresjecana cvjetnim gredicama koje će uokviriti nasade stabala te travama koje će svojom bojom, naročito zimi, imitirati dojam pješčanih dina s Đurđevačkih pijesaka. U planu je izgraditi novu i veću fontanu koja će svojim izgledom privlačiti ljude na okupljanje i druženje u hladovini parka. Pri planiranju uređenja gradskog trga vodilo se idejom povezivanja zelenih gradskih površina, sadnjom više urbanog drveća i druge vegetacije te korištenjem novih, kreativnijih metoda u oblikovanju gradskih prostora – zaključuju u Gradskoj upravi.

zatvori