Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

Na popisu za upis u Osnovnu školu Đurđevac 90 mališana, Vuković: Od ove godine upisi će se provoditi elektroničkim putem

Polazak u prvi razred osnovne škole veliki je trenutak u životu cijele obitelji, a osobito za dijete koje se prvi put susreće s novim pravilima ponašanja, novim licima, prostorom…

Osnovna škola Đurđevac svake godine uoči upisa provodi različite aktivnosti kojima priprema djecu doraslu za upis u prvi razred što nam je potvrdio školski profesor pedagog Nikola Vuković.

– Predstoji nam dolazak djece u školu pa će razgovarati sa stručnim suradnicima o školskim predmetima i upoznat ćemo ih s onime što ih očekuje. Obaveza je stručnih suradnika da djeci daju da crtaju crtež čovjeka i tu se već puno vidi grafomotorika djeteta. Onda oni razgovaraju s djetetom pa će djeca dobiti i prvu domaću zadaću gdje će crtati članove svoje obitelji. To sam uveo još prije 10-ak godina jer to olakšava razgovor s djecom; važno je da u svojoj životnoj dobi djeca znaju nabrojati članove obitelji te što su oni mami i tati, braci i seki… Malo ćemo se i družiti u sportskoj dvorani i obići školu – rekao je Vuković.

Istaknuo je i da je na popisu za upis u prvi razred za iduću školsku godinu ukupno 90 djece od čega 81 dijete za matičnu školu, za Području školu Budrovac troje djece, za Području školu Čepelovac jedno dijete, za Području školu Sirova Katalena dvoje djece i Područnu školu Mičetinac dvoje djece te jedno dijete i za Odjele za djecu s teškoćama.

Podsjetimo, od ove godine upisi u prvi razred osnovne škole provodit će se elektroničkim putem korištenjem Nacionalnog informacijskog sustava upisa u osnovne škole. Prijave za redovan upis u prvi razred osnovne škole otvaraju se pritom 22. veljače.

– Aplikacija u sustavu e-Građani funkcionira na način da jedan od roditelja svojim OIB-om ulazi u sustav nakon čega će mu se pojaviti popis djece, a dok roditelj klikne na svoje dijete, prikazat će mu se podaci za to dijete, a još će upisivati i dodatne podatke. Onda mi imamo sve podatke i ne moramo pisanim putem tražiti obrasce. Roditelj će moći odabrati želi li da njegovo dijete od prvog razreda uči informatiku kao izborni predmet ili katolički vjeronauk. Ima roditelja koji nemaju sustav e-Građani pa će oni dolaziti meni – zaključio je Vuković i dodao kako se sve potrebne informacije mogu dobiti u školi.

Tekst: Martina Sabađija Buđak

zatvori