Petak, 26. travnja 2024.

Kuća Malančec postat će Interpretacijski centar, pri kraju je izrada glavnog projekta rekonstrukcije

Kuća Malančec u Koprivnici postat će Interpretacijski centar obitelji Malančec Donacije dr. Vladimir Malančec i to u sklopu Muzeja grada Koprivnice.

Naime, u planu nabave Grada Koprivnice za 2024. godinu izdvojena su sredstva za pripremu projektnog prijedloga “Obnova Kuće Malančec u Koprivnici” i to gotovo 44.000 eura.

– Podrumski prostor planira se iskoristiti u svrhu depoa muzeja te kao spremište. U postojećem dijelu zgrade u prizemlju i na prvom katu u prostorijama uz Ulicu Đure Estera bit će postav Interpretacijskog centra obitelji Malančec. U prostorima u prizemlju i na prvom katu prema Ulici Matije Gupca planirani su prostori za kustose. Prostor potkrovlja će se koristiti kao radni prostor za radionice, prostor za obuku i prezentaciju načina obnove, restauracije i očuvanje muzejske građe i kao prostor čuvaonica za građu koja ne zahtjeva veću nosivost. U dijelu potkrovlja smjestit će se tehničke prostorije i uređaji – poručili su iz Grada Koprivnice.

Spomenuli su i da prostore depoa planiraju omogućiti dostupnima za posjetitelje, a okoliš kuće s dvorištem će se hortikulturno urediti i postat će sastavni dio izložbenog postava interpretacijskog centra.

– Dokumentacija će sadržavati interpretacijski plan s novom koncepcijom za postav Interpretacijskog centra obitelji Malančec, likovni postav interpretacijskog centra i troškovnik – pojasnili su.

Kuću je potrebno rekonstruirati

Po pitanju rekonstrukcije kuće, predmet nabave je, nastavili su u Gradu, izmjena i dopuna postojeće projektne dokumentacije s novim mjerama energetske obnove, povećanje sigurnosti u slučaju požara i osiguravanja zdravih klimatskih uvjeta, odnosno rješavanje problema gubitka topline, zatim restauracija, restitucija i rekonstrukcija vanjske stolarije, povećanje potresne otpornosti, uvođenje sustava grijanja i hlađenja, rekonstrukcija unutarnje rasvjete te rasvjete postava, izvedba novih i rekonstrukcija postojećih elemenata pristupačnosti zgradi, mjere ugradnje elemenata zelene infrastrukture, izgradnja panoramskog dizala… Završetak izrade glavnog projekta rekonstrukcije očekuje se pritom do kraja veljače.

Snimio Tomislav Matijašić.

Kad je pak riječ o trenutnom stanju Kuće Malančec po pitanju konstrukcije građevine, uvid u stanje Grad će dobiti glavnim građevinskim projektom koji je u izradi. U Gradskoj upravi podsjetili su i koji su sve radovi tijekom proteklih godina već odrađeni.

– Od 2002. do 2012. godine izvedena je sanacija statike objekta, cjelovita konzervatorsko-restauratorska istraživanja objekta, građevinskih elemenata i konstrukcije, zidnih šablonskih oslika, istraživanje kapilarne vlage temelja i zidova, vrtne arhitekture i okućnice, rekonstruirano je krovište, postavljene su čelične zatege i izvedeni su limarski radovi. Kasnije, od 2015. do 2017. godine izvedena je sanacija oborinskih i slivnih voda te vanjska drenaža podruma, sanacija međukatne konstrukcije između prizemlja i prvog kata, sanacija podrumskih zidova i postavljanje AB podne podloge te sanacija podrumskog stropa i zamjena stolarije podruma – poručili su.

Spomenimo i da Grad ovaj prijedlog planira kandidirati na poziv “Obnova javne kulturne infrastrukture”, a navedeni natječaj financirat će europskim sredstvima.

Što je s Muzejskim kvartom?

Podsjetimo, tijekom proteklih godina govorilo se da bi Kuća Malančec trebala biti dio koprivničkog Muzejskog kvarta, a u Gradu i dalje rade na tom projektu, potvrdili su nam.

– Grad je arhitektonsko-urbanističkom studijom revitalizacije stare jezgre grada Koprivnice izrađenom i prezentiranom javnosti 2019. godine dao u javnu raspravu nekoliko zona za koje smo svi zaključili da su važne i vrijedne za revitalizaciju. Istaknuli bismo projekt revitalizacije Gradske tržnice za koji u ožujku izlazi arhitektonsko-urbanistički natječaj, projekt Muzejskog trga koji obuhvaća Kuću Malančec za koju trenutno izrađujemo potrebnu dokumentaciju i prijavljujemo na nadolazeći natječaj u ožujku, zatim kuću E-19 za koju je izrađena kompletna dokumentacija za rekonstrukciju i koja je prijavljena na natječaj čije rezultate čekamo, a osim kuće obuhvaćeno je i uređenje ulice pretvaranjem u pješačku zonu ili takozvani shared space – zaključili su.

Snimio Tomislav Matijašić.
zatvori