Utorak, 7. svibnja 2024.

Koprivnički vatrogasci savjetuju: Dobro osigurajte mjesto spaljivanja biljnog otpada jer posljedice mogu biti vrlo ozbiljne

Dolaskom proljeća započinje sezona čišćenja okućnica i poljoprivrednih površina te spaljivanje biljnog i ostalog otpada.

Iz Vatrogasne zajednice grada Koprivnice upozoravaju da se tim aktivnostima povećava i opasnost od nekontroliranog širenja požara na otvorenom. Naime, spaljivanje biljnog otpada strogo je zabranjeno od lipnja do kraja listopada, no i izvan tih mjeseci potrebno se držati važnih pravila.

– Kod spaljivanja biljnog otpada potrebno je držati se mjera zaštite. U slučaju spaljivanja građani su dužni odabrati mjesto na kojem se pali vatra ili spaljuju grane i ostali biljni otpad na način da bude dovoljno udaljeno od stambenih i gospodarskih objekata, krošnji stabala, električnih vodova i slično. Prostor na kojem se obavlja spaljivanje morao bi se očistiti barem pet metara okolo i trebalo bi pripremiti sredstva za gašenje kao što je voda ili prah. Ako nemate aparate za gašenje poslužit će i neka improvizacija kao što je lopata, pijesak i slično – objasnio je zapovjednik VZG-a Koprivnica Željko Cvrtila.

U određenim slučajevima vatra se može proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote pa je važno obratiti posebnu pozornost na rukovanje lako zapaljivim predmetima.

Izvjestiteljica Sonja Markić podsjeća kako je spaljivanje bilo kakvog drugog otpada strogo zabranjeno te da je u prvoj polovici 2023. godine zabilježeno 17 požara. Naime, i ove je godine zabilježeno već nekoliko požara uzrokovanih paljenjem vatre na otvorenom kad uvjeti za to nisu bili povoljni.

– Vatru treba izbjegavati paliti noću ili za vjetrovitog vremena te osoba mora ostati kod mjesta spaljivanja sve dok se vatra u potpunosti ne ugasi. Isto tako, bilo bi dobro da se žar polije ili zakopa tako da se kompletno ugasi i u slučaju ako dođe do nekontroliranog širenja da se odmah pozovu vatrogasci – kaže zapovjednik Cvrtila.

Iz VZG-a apeliraju na građane da nakon što uoče požar odmah nazovu vatrogasce na broj 193 ili 112.

zatvori