Petak, 26. travnja 2024.

HUP poziva premijera da kupi Belje, Vupik i Vrbovec te potom prepusti našim OPG-ovima i građanima upravljanje PIK-ovima koje su gradili desetljećima

Udruga hrvatskih poljoprivrednika pozvala je danas premijera Andreja Plenkovića da putem mirovinskih fondova krene u kupnju tvrtki Belje, Vupik i Vrbovec te da nakon kupnje udio u tvrtkama proda s prvenstvom prava na kupnju OPG-ovima, radnicima i ostalim građanima.

Na taj potez pozivaju ga u kontekstu informacija da je Fortenova krenula u razmatranje prodaje poljoprivrednog segmenta unutar Fortenova grupacije.

– Tvrtke Belje d.d., Vupik d.d. i PIK Vrbovec su tvrtke od strateškog interesa Hrvatske, posebno jer su to tvrtke kojima je temeljna djelatnost proizvodnja hrane što je u ova turbulentna vremena izuzetno bitna stavka. Navedene tvrtke ukupno zapošljavaju više od 3.500 djelatnika, također imaju više od 1.000 kooperanata diljem Hrvatske – navodi predsjednik Udruge hrvatskih poljoprivrednika Tihomir Jaić.

Nastavlja da bi kupnjom navedenih tvrtki mirovinski fondovi u svoj portfolio dobili zdrave tvrtke s odličnim poslovnim rezultatima te s perspektivom iznad prosječnog godišnjeg rasta prometa i dobiti s odličnom perspektivom, posebno u ova relativno nestabilna vremena.

– Država bi zaštitila nacionalne resurse u pogledu državnog poljoprivrednog zemljišta koje navedene tvrtke koriste te bi zaštitila i više od 1.000 kooperanata i radna mjesta više od 3.500 zaposlenih. Naši OPG-ovi i građani bi konačno dobili priliku da upravljaju s PIK-ovima koje su gradili desetljećima – zaključuju iz HUP-a.

zatvori