Nedjelja, 1. rujna 2024.

Gradonačelnik Janči: Prošle godine realizirali smo rekordan proračun uz veliku pomoć europskih sredstava

Sudeći po brojkama, 2023. godina za Grad Đurđevac bila je vrlo uspješna.

Naime, u Gradskoj upravi podsjećaju da je ostvaren dosad najveći proračun od 15,9 milijuna eura, a Grad je završio i na devetom mjestu u Hrvatskoj po kontinuiranom povlačenju europskih sredstava u cijelom programskom razdoblju koja su gotovo dvostruko veća od izvornih proračunskih prihoda.

Ovi su podaci istaknuti i na posljednjoj sjednici Gradskoga vijeća Grada Đurđevca s obzirom na to da je gradonačelnik Hrvoje Janči podnio izvješće o svom radu za drugih šest mjeseci prošle godine te posebno naglasio upravo uspješno povlačenje europskog novca za realizaciju gradskih projekata.

– Protekle godine realiziran je rekordan proračun od 15,9 milijuna eura. Izvorni prihodi iznose pet milijuna eura, a pomoći od kojih je većina europskih sredstava čak 9,5 milijuna eura. Posljednjih šest mjeseci prijavljeno je sedam projekata od kojih je većina usmjerena na zelenu tranziciju s ciljem uređenja okoliša na ekološki prihvatljiv način, točnije zamjenu sive sa zelenom infrastrukturom. Tu je energetska obnova područnih škola, zelena tranzicija utvrde Stari grad i zamjena krovišta, opremanje rasadnika, razvoj zelene infrastrukture na parkiralištu kod željezničkog kolodvora, parku oko crkve i Zagrebačke banke, na ulazu u Ulici kralja Tomislava, a započeo je i projekt Zaželi – rekao je gradonačelnik i dodao da je trenutno u provedbi 16 projekata vrijednih devet milijuna eura.

Istaknuo je i da je završen projekt COSI, ali i Kuća podrške za stanare u Malom princu, dok su u tijeku radovi na Trgu svetog Jurja.

– Potpisan je i ugovor za naš novi Centar za stare i nemoćne osobe za koji je osigurano financiranje i s kojim uskoro idemo u realizaciju – spomenuo je Janči i naglasio da sve gradske ustanove i tvrtke posluju pozitivno na ekonomičan i transparentan način te da upravo od ovog mjeseca počinje i javna transparentnost s objavom svih proračunskih troškova i plaćanja.

Spomenimo da su gradski vijećnici na sjednici jednoglasno prihvatili izvješće gradonačelnika, a predsjednik Vijeća Željko Lacković još je spomenuo kontinuirano povlačenje europskog novca u proteklih sedam godina koje je Gradu Đurđevcu osiguralo rekordan proračun i pozicioniralo ga na visoko deveto mjesto u Hrvatskoj među 555 hrvatskih jedinica lokalne uprave i omjer od dva naprema jedan europskih i izvornih prihoda u proračunu.

zatvori