Subota, 27. travnja 2024.

FOTO Županijskim vatrogascima 32.000 eura više nego prošle godine, Koren: Najvažnija su sastavnica našeg sustava zaštite

U županijskom proračunu osigurano je 180.590 eura za rad Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije.

Naime, danas je potpisan ugovor, a u odnosu na prošlu godinu sredstva su povećana za 32.000 eura. Ugovor su potpisali Darko Palaš, predsjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije, i župan Darko Koren.

– Ugovor predviđa da se sredstva koriste za nabavku vatrogasne opreme, osnovnu djelatnost vatrogasne zajednice i za obljetnice dobrovoljnih vatrogasnih društava. Jedna smo od najvatrogasnijih hrvatskih županija i vatrogastvo je u našoj zajednici na jednoj izuzetno visokoj točki važnosti, barem s naše strane, a vjerujem da naši stanovnici smatraju isto – kazao je Koren.

Snimio Valentino Štefanek.

Dodao je kako u kontinuitetu prate sve potrebe vatrogasne zajednice.

– Imali smo puno prilika posvjedočiti kolika je vrijednost tog sustava. Vatrogasci su najvažnija sastavnica našeg sveukupnog sustava zaštite i u tom operativnom smislu najznačajnija snaga. Kada je najteže ili kada je nešto hitno onda se obratimo njima i budemo sigurni da smo reagirali na vrijeme i kvalitetno. Kroz posljednjih pet godina ukupno je izdvojeno više od 712.000 eura za rad vatrogasne zajednice i u jednom dobrom dijelu to se koristilo za nabavka vozila i ostale vatrogasne opreme – konstatirao je župan.

Koren je naglasio kako cjelokupni sustav civilne zaštite kvalitetno, dobro i odgovorno funkcionira.

– Upravo ulaganjima u opremu i ljudske kapacitete mi taj sustav želimo unaprijediti – zaključio je župan te zahvalio svima koji djeluju u sklopu sustava.

Ratimir Ljubić, zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije, kazao je kako je u proteklim godinama bilo jako izazovno, od pandemije koronavirusa, potresa pa sve do poplava.

Snimio Valentino Štefanek.

– Vatrogasci su jedna najmasovnija, najopremljenija i najorganiziranija sastavnica sustava civilne zaštite. Na vas se prvenstveno oslanjamo. Ono što moramo naglasiti i pohvaliti je nadopunjavanje s ostalim sastavnicama civilne zaštite – poručio je Ljubić i pohvalio rad vatrogasaca.

Palaš je naglasio kako u županiji djeluju 142 dobrovoljna vatrogasna društva, 1.800 operativnih vatrogasaca, 1.200 pripadnika djece i mladeži.

Snimio Valentino Štefanek.

– Posljednji broj govori nam da imamo budućnost s kojom moramo raditi i pripremati ju. Imali smo nažalost prošle godine priliku pokazati snagu vatrogastva kad nam se dogodila strašna poplava. Zahvaljujem Županiji na pomoći kod mobilizacije vatrogasnih snaga i kod opravdavanja izostanaka vatrogasaca s posla i upravo ta sinergija između vatrogastva i Županije se pokazala izrazito kvalitetnom – kazao je Palaš.

Zahvalio je i na prepoznavanju potrebe za tehnikom naglasivši kako je to smjer u kojem se mora ići.

Zvonimir Habijan, zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije, kazao je kako vatrogasci bilježe 626 događaja u protekloj godini.

Snimio Valentino Štefanek.

– Ono što je bitno je da smo smanjili požare otvorenog prostora sa 128 u 2022. na svega 52 u 2023. godini. Pohvalno je što smo sudjelovali na dislokacijama u priobalju, a kao i svake godine uvijek se prvi odazivamo, uz Zagrebačku i Karlovačku županiju. Ono što je bitno je aktivnost za vrijeme poplave kad smo u pet dana imali 1.798 angažiranih vatrogasaca i 420 vatrogasnih vozila. Riječ je o jednoj nemjerljivoj snazi dobrovoljnog vatrogastva jer profesionalce nismo dizali za ove poplave kako bismo mogli pokriti nedostatak operativnih snaga dobrovoljne strukture u slučaju nekih požara ili drugih intervencija – kazao je zapovjednik te zahvalio svima na pomoći.

Zaključio je kako su za sve uključene napravili spomenice i bedževe koji će ih podsjetiti na pomoć koju su pružili za vrijeme poplava.

Dodajmo kako su na kraju bedževe i spomenice zapovjednik i predsjednik podijelili i članovima Županijske uprave za njihovu pomoć u vrijeme poplava.

zatvori