Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Županija osigurala 34.000 eura za dnevni boravak u umirovljeničkim udrugama, Vojta: Mučili smo se s troškovima, a ovako ćemo riješiti probleme

Koprivničko-križevačka županija nastavlja s provođenjem odgovorne socijalne politike.

Tim povodom danas su potpisani ugovori o dodjeli financijskih sredstava za pružanje aktivnosti dnevnog boravka s gradskim udrugama umirovljenika s područja županije. Župan Darko Koren uvodno je kazao kako je riječ o novom modelu korištenja sredstava.

Snimio Valentino Štefanek.

– Ugovore potpisujemo s predsjednikom Udruge matice umirovljenika Koprivnica Slavkom Dedijem te smo osigurali financijska sredstva u iznosu od 15.000 eura, zatim s predsjednicom Udruge umirovljenika i starijih osoba Križevci Katicom Vojtom i osigurana sredstva iznose 11.000 eura te s predsjednikom Udruge matice umirovljenika grada Đurđevca Tomom Jozekom, a osiguran iznos je 8.000 eura. Raspored je napravljen prema određenim kriterijima i broju korisnika. Ukupan iznos ugovora od 34.000 eura pokriva financijsko razdoblje 2024. godine po novom modelu – istaknuo je.

Župan Koren potom je objasnio koji je cilj potpisivanja ugovora.

– Uslugom dnevnog boravka želi se smanjiti potreba za smještajem izvan vlastite obitelji te na neki način integrirati sve korisnike u društveni život i smanjiti osjećaj izoliranosti koji postoji. Sve to utjecat će i na poboljšanje kvalitete života starijih osoba, a nastavljamo sa svim programima odgovorne socijalne politike – rekao je župan.

Predsjednik Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi Koprivničko-križevačke županije Željko Pintar istaknuo je kako je suradnja dobra, a dotaknuo se i nekih gorućih problema.

Snimio Valentino Štefanek.

– S obzirom na povećanje cijena i nestašicu mjesta u domovima za starije uspjeli smo ostvariti određene rezultate različitim projektima, dok je ovaj projekt dogradnja toga. Svi oni koji ne mogu biti u domovima sad će imati mogućnost u Đurđevcu, Koprivnici i Križevcima boraviti i koristiti sve aktivnosti koje kao starija populacija trebamo. Ti dnevni boravci omogućit će da se obitelji rasterete brige o starijim osobama – poručio je.

Predsjednik Udruge matice umirovljenika Koprivnica Slavko Dedi zahvalio je županu Korenu i suradnicima na razumijevanju koje pokazuju za osobe treće životne dobi.

Snimio Valentino Štefanek.

– Puno naših članova dnevni boravak smatra svojim drugim domom, a pogotovo oni koji su ostali bez bračnih partnera. Neki od njih dolaze odigrati partiju šaha, neki pročitaju novine, a dobar dio njih naglašava kako su odgodili odlazak u dom za starije i nemoćne jer su prigodan sadržaj pronašli u dnevnom boravku koji organiziramo. Danas imamo oko 300 članova što pokazuje da ljudi cijene kad se vidi određeni pomak i učlanjuju se bez problema – ističe.

Predsjednik Udruge matice umirovljenika grada Đurđevca Tomo Jozek kazao je kako je riječ o velikom pomaku te da će svojim umirovljenicima pokušati pružiti što više aktivnosti  kako bi mogli dolaziti svaki dan i zabaviti se.

Snimio Valentino Štefanek.

Zaključno se obratila i predsjednica Udruge umirovljenika i starijih osoba Križevci Katica Vojta koja je istaknula kako će im puno pomoći 11.000 eura.

Snimio Valentino Štefanek.

– Moći ćemo proširiti aktivnosti i osnovati neke nove sekcije te uspješno raditi. Ovih godina jako smo se mučili oko toga da pokrijemo sve troškove, ponekad smo i štedjeli pa smo tako ostajali na godišnjem odmoru da ne trošimo plin. S ovim sredstvima riješit ćemo sve probleme – zaključila je.

Dodajmo kako su potpisivanju ugovora prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić te pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek.

zatvori