Srijeda, 15. svibnja 2024.

FOTO Županija i dalje financira koprivnički HGSS, Koren: Sve što radite vrijedi puno više od ovih sredstava, a u puno situacija vaša uloga nema cijenu

Koprivničko-križevačka županija nastavlja financirati redovne djelatnosti Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Koprivnica.

Tim povodom potpisan je danas sporazum o financiranju djelatnosti u 2024. godini u iznosu od 15.000 eura, a župan Darko Koren istaknuo je kako je važno pratiti inflaciju.

Snimio Valentino Štefanek.

– Važno je podići taj iznos s kojim sufinanciramo vaš rad, a ekskluzivno želim najaviti i da ćemo unutar sustava jednom preraspodjelom sredstava sve još pojačati. Ove godine povećali smo sredstva za 2.000 eura, a djelatnost HGSS-a redovito financiramo od 2013. godine i od tada do danas je to financiranje doseglo 75.000 eura vezano uz nabavu opreme, edukacije i ostale redovne troškove – rekao je.

Dodao je i kako su članovi HGSS-a uvijek spremni odgovoriti na najteže zadatke.

– Sve to što radite puno više vrijedi od ovih sredstava te u puno situacija vaša uloga nema cijenu. Dobro surađujemo i s ostalim sastavnicama civilne zaštite te lokalne samouprave koje manje ili više podržavaju vaše aktivnosti. Sustav u kojem djelujete temelji se na volonterizmu i ljubavi prema tome što činite te novac nije presudan faktor, no potreban je da se nabavi oprema. Tu je i projekt Centra zaštite i spašavanja koji je uvršten u Razvojni sporazum Sjever i u tijeku je realizacija ugovora za projektno-tehničku dokumentaciju te je sve u završnoj fazi – zaključio je.

Načelnik Stožera civilne zaštite i zamjenik župana Ratimir Ljubić istaknuo je važnost dobre suradnje.

Snimio Valentino Štefanek.

– Puno toga se dogodilo i puno smo zajedno radili, a i HGSS ima svoje mjesto u svim mogućim intervencijama. No, tu su i vježbe, edukacija najmlađih stanovnika, ali i intervencije povezane s turizmom. Županija smo koja se može pohvaliti dobrom komunikacijom između svih žurnih službi, nema rivaliteta i samo se nadopunjujemo – poručio je.

Pročelnik stanice Koprivnica Dejan Bojovski iskazao je svoju zahvalnost na suradnji i neophodnim sredstvima.

Snimio Valentino Štefanek.

– Podršku od Koprivničko-križevačke županije imamo od samog početka i bez te pomoći ne bismo postojali te se ne bi mogli u tom smjeru razvijati. Trenutno smo na 36 članova različitih specijalnosti, a svatko od njih ima svoju ulogu i vrijednu funkciju. Kontinuirano radimo na svim poljima, trudimo se sve pokrivati s obzirom na to da smo volonteri i da smo svi negdje zaposleni te ne dobivamo naknadu za sve što radimo – rekao je i dodao kako su u prethodnoj godini imali 17 spašavanja, od čega je 11 bilo potražnih akcija.

Dodajmo kako su svemu prisustvovali i predstavnici HGSS-a ispostave Križevci i Đurđevac.

zatvori