Četvrtak, 2. svibnja 2024.

FOTO/VIDEO Hana i Filip glazbu stvaraju kao Hany i Lažno Lice, a imaju i zajedničku pjesmu: Prvi šok bio nam je dolazak u studio, a drugi uspješnost stvari

Srednjoškolce Filipa Žagara i Hanu Šoš povezala je glazba.

Naime, ovaj dvojac krajem siječnja objavio je zajedničku pjesmu naziva “Pogledi” koja je pak dio Filipovog EP-a imena “Ljubav iz realnosti”, a koji je svjetlo dana ugledao u četvrtak.

Prije nego što vas pobliže upoznamo sa svime čime se Hana i Filip bave, spomenut ćemo da Hana živi u Virju te je pet godina pohađala glazbenu školu i svirala violinu, a od malih nogu je povezana s glazbom koja ju je uvijek i zanimala. U osnovnoj školi saznala je da ima dobar potencijal za pjevanje pa od tada to i radi, a dok je loše volje, samo pjeva, rekla nam je.

Koprivničanac Filip također cijeli svoj život voli i sluša glazbu, no u njoj se nikad nije okušao, a onda mu je jednom “pukao film” i počeo je pisati pjesme. Sve je to u početku ipak bila samo zezancija bez truda, priznao je Filip, no kasnije je počeo učiti pjevati i pisati tekstove.

Hana i Filip upoznali su se pritom u srednjoj školi.

– Upoznali smo se u srednjoj školi jer smo bili ista smjena, no to se onda promijenilo pa smo izgubili kontakt, ali nakon godinu-dvije smo se ponovno našli. Ja sam na TikToku objavila cover jedne pjesme pa je Filip to vidio – otkrila je Hana.

Podsjetimo, o Filipu smo već pisali u vrijeme dok je glazbu stvarao i nastupao s trojicom kolega i to je bilo baš kad je izgubio kontakt s Hanom, no putevi su im se onda ponovno susreli, i on nam je potvrdio.

– Producent Genno s kojim radim i ja smo dugo tražili ženski glas no nikog nismo mogli naći jer su cure bile ili sramežljive ili nije to bilo to. Nekako smo onda Hana i ja kliknuli – objasnio je Filip.

Snimio Tomislav Matijašić.

Ovaj dvojac smo upitali i kako su došli do svojih scenskih imena.

– Hany mi je zvučalo umjetnički i lijepo. Nije samo obično “Hana”, htjela sam nešto drugačije, a Hany ima i lijepo značenje – to je osoba koja živi u sreći i miru – navela je Hana.

Filipu je pak Lažno Lice sinulo nakon podosta mozganja na jednoj kavi.

– Prijatelj Luka i ja smo bili na kavi i došlo je vrijeme da osmislim “pravo” ime. Nabacao sam 50 imena i odjednom mi se u podsvijesti javilo Lažno Lice. Većina nas hoda s lažnim licima, a onda se kroz glazbu vidi ono pravo. Bit imena i priče je da uživaš u onome što želiš slušati i da se ne bojiš reći svoje mišljenje – naglasio je Filip.

O “Pogledima”

Kad je riječ o singlu “Pogledi”, on je nastao dosta brzo.

– Sve smo brzo odradili. Čuli smo se i već za dva tjedna išli snimiti prvu verziju, a nakon toga za mjesec dana sve i finalizirali, a snimili smo i spot. Na kraju smo igrom slučaja dobili besplatno snimanje pjesme u studiju u Zagrebu. Sve se nekak’ posložilo – spomenuo je Filip.

Po pitanju snimanja pjesme u studiju, Hana i Filip isprva su ostali iznenađeni, pa čak i šokirani, no brzo su se snašli pred mikrofonom.

– Nama je u studiju to bio šok; to je izgledalo kao da smo već pet godina u “igri” i imamo veze po cijelom svijetu, a kad ono, u studio su došla dva “teletabisa” i bili smo u šoku – kazao je Filip.

Novi šok uslijedio je nakon objavljivanja singla na YouTubeu, nastavio je.

– Najviše me iznenadilo koliko je pregleda spot skupio u kratko vrijeme na YouTubeu. Očekivali smo neku manju brojku, a već je drugi dan imao oko 2.000 pregleda, dok ih danas ima gotovo 8.000. Svi smo ostali iznenađeni, a pregledi i dan-danas rastu – rekao je.

Kad je pak riječ o reakcijama, Hana je istaknula da ima dobrih, ali i loših komentara, no na to su bili spremni.

– Ne diraju nas loši komentari i mislim da bi svatko trebao raditi ono što voli i uživati u tome. Bolje da radim nešto što volim, nego ne. Zasad su “Pogledi” moja jedina objavljena pjesma, no radimo zajedno na nekim novim pjesmama i još spremam vlastite, no to tek treba napisati – poručila je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Već smo naveli da su “Pogledi” tek jedna od ukupno šest pjesama s Filipovog EP-a “Ljubav iz realnosti”, a Filip je otkrio kako je do njega zapravo i došlo.

– Dečki s kojima sam prije nastupao i ja prestali smo surađivati u listopadu prošle godine i tada ništa novo nije bilo planirano; imao sam snimljene dvije pjesme i bio sam na pauzi, a onda sam kontaktirao Hanu i tako sam odlučio snimiti i ostatak pjesama na EP-u – istaknuo je.

Podrška obitelji, prijatelja, mačke…

U svemu što rade Hana i Filip imaju podršku roditelja, prijatelja i bliže okoline.

– Meni su najveća motivacija roditelji jer vidim da se i oni trude u životu i uspijevaju. Uvijek su tu za mene i uvijek su me podržavali i imam dobar odnos s njima. Podržavaju me i sad jer znaju radim ono što volim, a podrška su mi i prijatelji – rekla je Hana.

Filipu su, osim njegove mačke, našalio se, podrška i prijatelji.

– Prijatelji najviše utječu na mene. Prije je to sve bila zezancija, no moji dečki sad ozbiljnije gledaju na sve to. Prijatelj Luka mi je i pomagao pisati tekstove – naglasio je Filip.

Snimio Tomislav Matijašić.

Ako pak govorimo o glazbenom pravcu u kojem ovaj dvojac stvara, Hana i Filip mišljenja su da bi on trebao pridobiti više pažnje, pogotovo na našem lokalnom području.

– Mislimo da bi se više pažnje trebalo dati novim žanrovima i općenito dati priliku mladima koji ih vole slušati i stvarati. Vani je to dosta više zastupljeno; u Koprivnici bi bilo super da postoji još trapa, ali je problem taj da dok je nešto novo, to ljudima onda često ne paše. Ali svakako, trebalo bi doći nešto novo jer ako si uvijek na istom, nije to to – mišljenja su.

Po pitanju planova, Hana i Filip objavit će još jedan duet s popratnim spotom, Hana također sprema vlastiti singl, a možda i EP, dok Filip priprema nove autorske pjesme, ali i album, zaključili su.

 

zatvori