Četvrtak, 9. svibnja 2024.

FOTO U Galeriji Koprivnica priprema se opušteno duženje ususret zadnjem tjednu izložbe Drava Art Biennale

Ususret zadnjem tjednu izložbe Drava Art Biennale Muzej grada Koprivnice priprema opušteno druženje u Galeriji Koprivnica.

Naime, druženje će se održati 8. veljače u 17 sati uz razgovor s autorima ovogodišnjeg vizualnog identiteta.

Studenti Medijskog dizajna Sveučilišta Sjever Nadja Orkić i Denis Jakupi predstavit će svoje iskustvo sudjelovanja na DAB-u te ispričati kako je raditi u timu, surađivati s profesorima, kustosima, umjetnicima, koje su razvojne faze nastanka vizualnog identiteta, ali i izazovi s kojima su se susreli, poručuju iz muzeja.

Vizualni identitet prati glavnu temu DAB-a ’23. “Nestanak vode: apokalipsa ili prilika”, a nastao je pod mentorstvom Luke Borčića i Nike Mihaljevića. Finalna verzija oblikovno se vezuje na elemente vizura obale nakon poplava i suša. Uz to nosi futuristički naboj ispunjen melankolijom potencijalne distopije, ali i razigranost, svjetlinu, fluidnu prepuštenost s povjerenjem u civilizacijski pozitivan skok i napredak. Rješenje u sebi spaja glavne postulate DAB-a koji uključuju suvremenost u oblikovanju i izričaju, inovativnost, kreativnost i pomak od ustaljenog i očekivanog, vezanost uz lokalno, ali značenjski univerzalno.

Odabir tipografije hrvatskog dizajnera Nikole Đureka dodana je vrijednost cjelokupnom identitetu jer osim što podržava i potiče korištenje i promociju domaćih kreativaca, korespondira s duhom nekadašnjih vremena i prostora podsjećajući na tipografska rješenja progresivnih i suverenih strujanja Galerije Koprivnica s kraja 1970-ih ili 1980-ih godina koja zaslužuju biti “probuđena” i ponovno oživljena. Više o svemu saznajte u razgovoru kojeg moderiraju kustosice Helena Kušenić i Maša Zamljačanec, dodali su iz muzeja.

Nositelji DAB-a ipak su umjetnici, a aktualno izdanje okupilo je njih 16 koji kroz heterogenost tehnika, materijala, izraza i pristupa stvaraju homogenu cjelinu onoga što jest ili bi moglo postati naša stvarnost. U DAB-u ’23. sudjeluju Nikolina Butorac i Gail Hocking, Ana Sobota, Valentina Damjanović, Josip Pratnemer, Ivan Midžić, Andreja Krušelj Pavličić, Irena Sabolović, Davor Mezak, i. j. PinO – Josip Ivančić, Dubravko Kuhta, Renata Ladović Meštrović, Nataša Takač, Vedran Ružić, Alem Korkut, Iskra kolektiv. Autori se predstavljaju u formi fotografija, videa, spokenword performansa, interaktivnog devicea, instalacija, objekata, ali i skulpture, keramike, knjige, pa i specifičnog nakita.

Kroz radove umjetnici se bave pitanjem potencijalnih ekoloških katastrofa, klimatskim promjenama kroz estetizaciju užasa nudeći distopijske vizije budućnosti i podsjećajući na kontemplaciju, mir, meditativni potencijal sadržan u memoriji vode. Nadalje, sve je omogućeno sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije.

Dodajmo kako DAB nastavlja svoje putovanje prema Osijeku i to od 29. veljače do 7. travnja, a onda ujesen i prema Slavonskom Brodu.

zatvori