Srijeda, 2. listopada 2024.

FOTO U drugoj sezoni podcasta ‘Premalo čitam’ otvoreno se pričalo o mentalnom zdravlju

U drugoj sezoni podcasta “Premalo čitam” koprivničke Knjižnice i čitaonice Fran Galović 11 stručnjaka i boraca otvoreno je govorilo o mentalnom zdravlju.

Iz knjižnice navode kako su orijentirajući se prvenstveno na važnost očuvanja, njegovanja i otvorenog razgovora o mentalnom zdravlju ovom sezonom otvorili nove smjerove djelovanja u zajednici putem široko dostupnog digitalnog kanala, a u tom kontekstu ujedno su nastavili promovirati knjigu i čitanje kao jedan od važnih aspekata brige za vlastito mentalno zdravlje.

Naime, u objavljenim epizodama okupljeni su gosti različitih profesija i iskustava iz različitih dijelova Hrvatske.

– Gosti druge sezone bili su brojni stručnjaci koji se na različite načine bave liječenjem i pružanjem podrške ljudima koji se bore s mentalnim bolestima i poremećajima. Okupili smo i borce, odnosno ljude koji su bili spremni podijeliti vlastite priče i iskustva s ciljem destigmatizacije istih – poručili su.

Sugovornici su tako otvorili 10 različitih perspektiva pa je tako nastavnica engleskog jezika, psihoterapeutkinja i dramska pedagoginja Dijana Mateša govorila o vlastitom putu u njegovanju mentalnog zdravlja, o svojim okidačima i načinima borbe, ali je i kao psihoterapeutkinja pojasnila kako psihoterapija izgleda.

Kustosica Tanja Špoljar govorila je o vlastitoj dugogodišnjoj borbi s depresijom i anksioznošću, dok je psihijatrica Mirjana Grubić Marković dala dragocjenu perspektivu stručnjaka, odnosno nekog s “druge strane” borbe.

Iz knjižnice navode kako je novinar i profesor geografije Domagoj Jakopović Ribafish podijelio vlastito iskustvo traume gubitka djeteta, izgubljenosti koja slijedi takvu traumu, uspone i padove u učenju kako živjeti sa strašnim gubitkom. Nadalje, redatelj Mario Kovač donio je sasvim novu perspektivu, potpunu radost života i stvaranja, podijelio kako kao dramski umjetnik raditi s ljudima s teškoćama, a profesorica hrvatskoga jezika i logoterapeutkinja Ivana Bašić govorila je o metodi biblioterapije.

Psihologinja i geštalt psihoterapeutkinja Ida Šipek poklonila je priču o osjećajima vezanim uz vlastito posvojenje, o traženju i svim izazovima koji su slijedili taj put. Maja Holek, uspješna kulturna djelatnica i majka jedne posebne djevojčice, govorila je o izazovima s kojima se nose roditelji djece s teškoćama u razvoju i bolesne djece.

Poznati televizijski voditelj, pisac i putopisac Aleksandar Stanković govorio je o vlastitoj borbi s depresijom i zašto ju je važno shvatiti kao ono što ona jest, bez srama o njoj govoriti i pravilno je liječiti.

Naposljetku, socijalne radnice Valentina Čadavec i Valentina Tomiša Granđa govorile su o izazovima starenja, problemima s kojima se susreće starija populacija i čestim bolestima treće životne dobi.

Za kraj iz knjižnice navode kako je svaki stručnjak i borac prepoznao važnost čitanja u svojim borbama i procesima bilo da je riječ o stručnoj literaturi, informiranju i učenju, o traženju utjehe te o terapeutskim učincima knjige.

Slušaj uživo
zatvori