Subota, 4. svibnja 2024.

FOTO Stari limeni ljepotani u Đurđevac donijeli dašak prošlosti, Golec: U kolekciji je i automobil koji je pripadao mafijaškoj obitelji Capone

Stari limeni ljepotani jučer su u Đurđevac donijeli dašak prošlosti.

Kakav je osjećaj voziti automobil koji je pripadao poznatoj mafijaškoj obitelji Capone ili pak voziti automobil koji je originalno naručen za snimanje filma o Jamesu Bondu zna Koprivničanec s kanadskom adresom Sven Golec.

Sven je živio i u Americi, a već dugi niz godina je u Kanadi gdje se i zaljubio u oldtimer automobile.

– U Americi i Kanadi oldtimer automobili nisu rijetkost na cestama. Ljudi ih tamo iznimno cijene te bih volio kad bi to postao trend i na hrvatskim cestama – ističe Sven i dodaje kako u svojoj kolekciji trenutno posjeduje devet automobila, još pet ih stiže, a svi su na prodaju.

– Automobili su to kojima vrijednost iz godine u godinu samo raste, svi su u originalnom stanju, a vrijednost im doseže nekoliko desetaka tisuća eura – rekao je Sven i naglasio da ako dođe do kvara originalni dijelovi se naručuju iz Kanade i prilično su skupi, no to su automobili koji se provozaju nekoliko puta godišnje.

Neki od primjeraka iz Svenove kolekcije imaju i vrlo zanimljivu povijest, pojašnjava Dražen Toth iz Koprivnice koji se sa Svenom odlučio provozati Đurđevcom.

Foto: Anja Čorba

– Primjerice, Dodge Lancer napravljen za film Jamesa Bonda 1961. godine, bio je prvotno u vlasništvu američke filmske tvrtke Paramount Pictures, a iako nije korišten u filmu jer su se u filmskoj produkciji ipak odlučili za Aston Martin, vrijednost mu je iznimno velika s obzirom na to da je u svijetu proizvedeno tek 770 primjeraka ovog automobila – naglašava Toth.

U Koprivnici je još i model Dodge Brother iz 1938. godine čiji je vlasnik bio Salvatore Capone, bratić poznatog svjetskog mafijaša Al Caponea, ponosno ističe Golec.

Govori kako automobile dosad nije izlagao na izložbama, a otkrio nam je i da se vode dogovori s Turističkom zajednicom Grada Đurđevca oko organizacije pin-up partyja ili sličnog događanja kako bi široj publici približili oldtimer automobile.

Tekst: Martina Sabađija Buđak

zatvori