Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO: RASKOŠ PODRAVSKIH NOŠNJI U Novom Virju otvorena izložba fotografija Zlatka Moškona

U Društvenom domu u Drenovici otvorena je izložba fotografija Zlatka Moškona naziva “Nošnje – Portreti KUD-a Širine Novo Virje”.

Izložba je to fotografija koje su nastale u okviru originalnog projekta Drava dokumentacijskog centra “Nošnje – Portreti” koji ima za cilj prikazati izvorne i raskošne nošnje ponajprije Podravine, ali i mnogo šireg područja.

Sve fotografije prikazuju narodne nošnje iz bogate zbirke KUD-a Širine iz Novog Virja te donose zapise o prošlim vremenima, tradiciji i kulturnom bogatstvu Podravine, istaknula je predsjednica KUD-a Lidija Levačić Mesarov.

– Obratio nam se Zlatko Moškon i pitao nas bismo li se željeli fotografirati u nošnjama kao članovi KUD-a. Već je snimljeno 16-ak KUD-ova, a ovo je 10. izložba u ovom projektu pa smo rado pristali. Cilj projekta nije samo predstaviti nošnju, već i karakter osobe koja ju nosi – objasnila je.

Fotografije članova KUD-a Širine imaju svoju posebnu priču, a samostalna izložba fotografija Zlatka Moškona u Novom Virju priznanje je njegovom dugogodišnjem radu na promicanju ljepote i ambijentalne vrijednosti Podravine i ljudi koji njeguju etnološku baštinu, a zasigurno je to ujedno i promocija marljivih članova KUD-a iz Novog Virja, dodala je Levačić Mesarov.

Organizatori izložbe su bili Drava dokumentacijski centar i KUD Širine Novo Virje uz podršku Koprivničko-križevačke županije i Općine Novo Virje, a prisutnima se na otvorenju tom prigodom obratio i općinski načelnik Mirko Remetović.

– Općina Novo Virje sufinancira KUD kao i sve udruge s područja općine i to donacijama, sponzorstvima… Općina će i dalje sudjelovati u tome, a drago mi je da se ova udruga bavi očuvanjem i tradicijom narodnih običaja s područja općine pa da se kulturna tradicija održi i prikaže kako je to bilo davnih dana – poručio je.

Tajnica KUD-a Širine i ravnateljica dječjeg vrtića Bregunica Željka Hrženjak kazala je kako i vrtić ima jako dobru suradnju s KUD-om te u vrtiću imaju i folklorno-plesnu igraonicu gdje njeguju tradiciju od malih nogu.

Dodajmo kako je KUD Širine osnovan 2004. godine te ove godine slavi 20 godina svojeg postojanja, a u njemu tijekom svih godina djeluju zbor, folklorna sekcija i tamburaši.

Tekst: Martina Sabađija Buđak

zatvori