Subota, 18. svibnja 2024.

FOTO Proglašene najuspješnije županijske sportašice, sportaši i sportske ekipe, Koren: Važno je mlade generacije usmjeravati da se bave sportom

Proglašene su najuspješnije sportašice, sportaši i sportske ekipe Koprivničko-križevačke županije u 2023. godini.

Veliko svečano proglašenje održano je danas u koprivničkom Domu mladih u organizaciji Zajednice sportova Koprivničko-križevačke županije, a okupljenima se uvodno obratio predsjednik Stanislav Lovković.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Danas se prisjećamo svih vrhunskih rezultata koje su naši sportaši ostvarili na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Ponosni smo na vas i vaše vrhunske rezultate kojima dostojno prezentirate sredine iz kojih dolazite, našu županiju i Republiku Hrvatsku. Svjesni smo i toga da ti rezultati nisu došli slučajno, već da je iza toga marljiv rad te mnogo zalaganja i odricanja – kazao je.

Dodao je i kako se od prethodne godine sredstva za potporu i razvoj sporta na lokalnoj razini izdvajaju iz državnog proračuna putem Ministarstva turizma i sporta.

– Sredstava su namijenjena isključivo za jednoliki razvoj sporta mladih do 18 godina na području cijele županije, a mogu se koristiti samo za kupnju potrebne opreme i sufinanciranje naknada trenera. U 2023. godini nam je u tu svrhu odobreno 167.000 eura, a za ovu godinu planirano je 210.000 eura – poručio je.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Koprivnice Ivan Pal čestitao je na povećanju budžeta te istaknuo kako Koprivničko-križevačka županija kroz zajednicu brine o sportašima.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Otvoreno je pet novih dvorana, a dobar je i odnos sa Zajednicom športskih udruga Grada Koprivnice pa mi je to posebno drago. Jedan od važnijih projekata je i škola plivanja u svim trećim razredima osnovnih škola, a mogu reći kako to rijetko koja županija ima. Mladim sportašima želim da u svojoj karijeri budu još uspješniji nego sada i primjer svim mladim ljudima kako se kroz rad može doći do rezultata. Život nisu samo usponi, već usponi i padovi, a vi ste kroz sport to i naučili. Bilo bi dobro da se čitavo društvo ugleda na vas – rekao je.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren pozdravio je sve prisutne sportaše, sportske djelatnike i roditelje za koje smatra da su izuzetno bitna karika u lancu sportskih natjecanja.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Sport je jedna važna sastavnica društva svake jedinice lokalne samouprave, općine, grada i županije. Posebno smo radosni što svjedočimo uspjesima naših sportaša na svim razinama i zaista smo jedna mala županija koja se može pohvaliti vrhunskim sportom i masovnošću kroz školski sport. Naša je uloga tu poprilično važna te je bitno mlade generacije usmjeravati da se bave sportom. Dužnost nam je da potičemo školski sport kroz aktivnosti mladih i malih, a tu je velik prostor za posvećivanje još veće pažnje što uključuje i financije. Zajedno s vašim mentorima, roditeljima i trenerima, vrlo smo ponosni – istaknuo je župan Koren i čestitao svim dobitnicima priznanja.

Uime svih nagrađenih obratio se zaslužni sportski djelatnik Darko Jambreković te istaknuo kome se priznanja trebaju posebno posvetiti.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Sa stajališta mladih sportaša u svemu ovom najviše uživaju njihovi roditelji. Tu su prvi ispraćaji na treninge, nabavke sportske opreme, brojni sati želja, rada i htijenja što su uložili u vas pa im se stostruko sad vraća i taj ponos je neopisiv. Priznanja trebamo dijeliti i s trenerima, a svega ne bi bilo niti bez područne i lokalne samouprave jer oni ulažu u izgradnju sportske infrastrukture te u materijalnu potporu svim našim sportovima. Moramo spomenuti i gospodarstvo jer visoka razina sportskih aktivnosti i rezultata ne bi bila moguća bez podrške i gospodarskih subjekata – zaključio je i dodao kako svi nagrađeni cijene dobivena priznanja te od srca zahvaljuju.

Dodajmo kako je najuspješnija sportašica u 2023. godini bila Lana Nogić iz Hrvačkog kluba Podravka, dok je najuspješniji sportaš bio Mihael Šestak iz Ronilačkog kluba Šoderica.

Detaljan popis nagrađenih sportašica, sportaša i sportskih ekipa donosimo vam u nastavku.

Snimio Tomislav Matijašić.

Najuspješnijom sportašicom s invaliditetom u 2023. godini proglašena je Iva Šola iz Športske udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije Podravina, najuspješnijim sportašem s invaliditetom u 2023. godini proglašen je Ivica Ferenčić također iz Športske udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije Podravina.

Najuspješnija ženska sportska ekipa je Sportskog kluba viseće kuglane osoba s invaliditetom Koprivničko-križevačke županije. Najuspješnija muška sportska ekipa osoba s invaliditetom je ekipa Sportskog kluba viseće kuglane osoba s invaliditetom Koprivničko-križevačke županije.

Kao najuspješnija perspektivna sportašica proglašena je Gabriela Vencl iz Boks kluba David, dok je za najuspješnijeg perspektivnog sportaša proglašen Dorijan Jakopanec iz Jet ski kluba Racer.

Najuspješnija perspektivna ženska sportska ekipa je ekipa kadetkinja U-16 Rukometnog kluba Podravka, dok je najuspješnija perspektivna muška sportska kadetska ekipa Streljačkog kluba Križevci 1252.

Najuspješnija sportašica u 2023. godini bila Lana Nogić iz Hrvačkog kluba Podravka, dok je najuspješniji sportaš bio Mihael Šestak iz Ronilačkog kluba Šoderica.

Najuspješnija ženska sportska ekipa Podravka Vegeta Rukometnog kluba Podravka. Najuspješnija muška sportska ekipa 2023. godine je seniorska ekipa Športskog Streljačkog kluba Podravina Koprivnica.

Priznanje za izuzetno postignuće u sportu u 2023. godini primili su Matija Berend iz Boksačkog kluba Ronin Križevci, Tatjana Štajduhar iz Športsko ribolovnog kluba Koprivnica, kao i Sanja Oreški. Priznanje je primio i Nogometni klub Radnik Križevci, dok je najuspješniji trener u prethodnoj godini Dragutin Sačarić. Zaslužni sportski djelatnik je Darko Jambreković.

zatvori