Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO Prezentiran projekt Eko-etno muzeja, kroz ‘Dudekovu hižu’ želi se predstaviti životna filozofija Novigrada Podravskog, ali i cijele Podravine

U Novigradu Podravskom održana je prezentacija projekta “Eko-etno muzej s interpretacijskim centrom”.

Općinski načelnik Zdravko Brljek uvodno je istaknuo kako se prezentacija održava zbog konzultacija sa stručnom, a naročito širom zainteresiranom javnošću te da je ova prezentacija još jedna u nizu predstojećih prezentacija i konzultacija vezanih uz još neke kapitalne projekte.

Naime, Općina Novigrad Podravski za ovaj projekt kupila je nekretninu koja se nalazi u širem središtu naselja te koja je više godina na prodaju.

– Riječ je o stambenoj zgradi koju po bivšem vlasniku nazivamo Kuća Šinkovac te je sačuvan i nimalo devastiran primjer tipične arhitekture na prijelazu s 19. u 20. stoljeće. Projektom se planira na postojeću zgradu nadovezati novu građevinu koja se smješta na sada neizgrađenom zemljištu u smjeru Malog parka, a od strane kojeg se predviđa glavni ulaz u zgradu. Važan je to projekt ne samo za Novigrad Podravski, već i za čitavu Podravinu jer postoji mogućnost da ovaj ekomuzej postane jedna od najvažnijih baštinskih institucija ove regije s obzirom na snažnu tradiciju i dobru zemljopisnu i prometnu poziciju naselja – kazali su.

U Općini dodaju i kako je cilj suvremenim pristupom iskoristiti bogatu kulturnu baštinu, a cilj je i angažirati lokalnu zajednicu koja bi se trebala aktivno uključiti u rad ovog kulturno-društvenog centra pa je na tom cilju utemeljen čitav koncept ekomuzeja.

– Projekt bi trebao biti kamen temeljac za promišljanje i pokretanje kulturno-turističke industrije kao velikog i neiskorištenog potencijala ovog kraja. Potrebno je naglasiti ideju da se, s obzirom na to da Martin Sagner potječe iz Novigrada Podravskog, putem interpretacijskog centra i koncepta, a naročito stare, autohtone seoske kuće i organizacije seoskog dvorišta, kroz priču o “Dudekovoj hiži” i liku poštenjaka i težaka Dudeka predstavi životna filozofija ne samo Novigrada Podravskog, nego čitave Podravine i Podravaca – navode.

Nadalje, prisutnima se obratio i direktor Turističke zajednice područja Središnja Podravina Nikola Cik koji je podržao realizaciju projekta i istaknuo važnost takvih projekta za ruralne sredine čime se privlači pozornost posjetitelja.

Dodajmo i kako nekoliko povijesnih ličnosti potječe iz Novigrada Podravskog poput Ivana Viteza Trnskog, Martina Sagnera i Komarničkog viteza Velimira, a u Općini zaključuju da bi njihov značaj i životno djelo trebalo svakako iskoristiti i ukomponirati u cjelokupnu spomenutu priču.

zatvori