Srijeda, 15. svibnja 2024.

FOTO Početni tečaj krojenja i šivanja u POU Koprivnica, polaznice koje su završile obuku donose nam svoja iskustva

Brojni su polaznici na put samostalnog krojenja i šivanja krenuli putem početnog tečaja krojenja i šivanja koji organizira Pučko otvoreno učilište Koprivnica.

U siječnju 2024. s edukacijom je završila 10. grupa polaznika koji su završetak tečaja obilježili izložbom svojih radova. Bila je to prilika da iz prve ruke saznamo kakva su bila njihova iskustva na tečaju.

– Odrasla sam uz staru singericu na kojoj je šivala moja baka. Godinama sam ju čuvala i koristila za sitne popravke, ali konkretno ništa nisam znala sašiti, a vremena nije bilo za naučiti. Saznanjem da je organiziran tečaj u Pučkom otvorenom učilištu, shvatila sam da je idealna prilika da ostvarim dugo očekivanu želju. U ovim napetim vremenima i ubrzanom životu, ovo je idealna prilika za odlutati mislima, napraviti nešto korisno i kreativno sebi i drugima.  U 50 školskih sati druženja i stvaranja te uz individualni pristup naše predavačice Vlaste, koja je vrsna švelja, i srdačnog osoblja Pučkog učilišta uz koje je bilo ugodno učiti i raditi.  Meni najdraži radovi nastali su već na prvim satovima tečaja, neseser torbice koje su bile omiljene u mojoj obitelji i na poslu. Svakako bih preporučila  ovakvu vrstu hobija bez obzira na godine i iskustvo.  Želja mi je još proći i napredni tečaj te usavršiti naučeno, a možda i nešto više.  Tečaj su polazile učenice iz drugih gradova što iziskuje više odricanja i zato se zahvaljujem Pučkom otvorenom učilištu na pruženoj prilici što u našem gradu ima ovakvih zanimljivih edukacija – rekla je Karmenka Rivić.

Karla Sabolić na tečaj krojenja i šivanja krenula je jer je svoje slobodno vrijeme često provodila za šivaćom mašinom.

– No, bila sam samouka tako da sam sve radila po principu pokušaja i promašaja. Tečaj me naučio osnovnim pravilima kroz cijeli proces od izbora materijala, uzimanja mjera, izvlačenja krojeva i krojenja pa sve do šivanja i na kraju održavanja šivaće mašine. Bile smo malobrojna grupa tako da smo imale puno vremena provedenog individualno s našom voditeljicom, gospođom Vlastom, koja se svaki sat tečaja trudila prenijeti nam što više svoga neizmjernog znanja, na čemu joj puno hvala. Znanja i vještine koje sam stekla na tečaju koristit ću za šivanje u slobodno vrijeme kojeg je malo, ali bit će pametno iskorišteno – kazala je.

Petra Ozmec je istaknula da je šivanje vještina koja odiše kreativnošću, preciznošću i strpljenjem.

– Oduvijek sam htjela naučiti šivati, možemo reći da je to moja prva ljubav. Kako bih proširila svoje horizonte i stekla nove vještine, odlučila sam se upisati tečaj. Unatoč početnom strahu od nepoznatog, iskustvo se pretvorilo u nezaboravno putovanje kroz svijet tekstila i igle. Instruktorica je bila iskusna šnajderica, s nevjerojatnom strašću prema svom zanatu. Njezina predanost odmah me zarazila, stvarajući poticajno okruženje za učenje. S obzirom na to da sam došla s apsolutnim neznanjem, za razliku od ostalih polaznica, mogu reći da sam ponosna na usvojeno znanje i sve što sam sašila: jastučnicu, torbu, tri suknje različitih dužina i prsluk. Odabir tkanine, izrada uzorka, rezanje i šivanje – svaki korak bio je prilika za kreativnost. Zajedništvo među polaznicima dodatno je obogatilo iskustvo – savjeti, podrška i smijeh stvarali su ugodnu atmosferu koja je činila učenje još ugodnijim. Na kraju tečaja, osjećaj zadovoljstva i postignuća bio je neopisiv, a sam tečaj nije samo proširio moje vještine, već mi je otvorio vrata prema nekom novom svijetu maštovitosti i stvaralaštva – objasnila je.

Sanela Lendl napomenula je kako je za nju takav tečaj od velike koristi.

– Puno toga sam naučila, saznala neke trikove koji olakšavaju šivanje i stekla sam osnovno znanje o šivanju tako da si mogu sama sašiti jednostavni odjevni predmet. Znanje šivanja uveliko može ženi pomoći u kućanstvu, kako od običnih popravaka odjeće, tako do šivanja kompletnog odjevnog predmet. Nadam se da će se uskoro organizirati napredni tečaj šivanja, tako da nadogradimo stečeno znanje – zaključila je.

Pozitivna iskustva polaznika tečaja krojenja i šivanja poticaj su POU Koprivnica za nastavak provedbe ovog programa, pa zato uskoro, već u veljači, kreće nova grupa koja će do ljeta usvojiti potrebne vještine da sašije svoje prve odjevne predmete.

Polaznice prethodne grupe otkrile su Vam što možete očekivati od tečaja, a mi bismo još dodali da se na tečaju započinje od samih osnova, upoznavanja s različitim vrstama tkanina, igala, konaca te upoznavanja s radom na šivaćoj mašini. Polaznici će od voditeljice tečaja, iskusne krojačice Vlaste Puklavec, saznati kako odabrati pravu tkaninu za svoju kreativnu zamisao, kako pravilno uzimati mjere, izrađivati krojeve i prilagoditi ih obliku tijela, kako pravilno koristiti šivaći pribor, kako dodati detalje poput gumba ili rajsferšlusa i još puno savjeta i trikova iz njezinog bogatog iskustva.

Nakon praktičnih vježbi i izrade jednostavnijih uporabnih predmeta, svaki polaznik će imati priliku stvoriti vlastiti komad odjeće, primjenjujući naučene tehnike krojenja i šivanja.

Tečaj traje 50 školskih sati, a nastava za novu grupu započinje 19. veljače 2024. u 17.30 sati.

Mjesto održavanja tečaja je Trg bana Jelačića 6 (1. kat).

Za više informacija o tečaju možete se obratite djelatnicima POU Koprivnica na sljedeće kontakte:
Telefon: 048/240 307, 048/621 106, 099 314 6824
Mail: [email protected], [email protected], [email protected]

Izvor: POU Koprivnica
zatvori