Utorak, 1. listopada 2024.

FOTO: NOVI SUSTAV PLAĆA Podravkaši Zdravko, Dragica, Zoran i Krunoslav: Primanja su rasla, sve je transparentnije

Podravka je uspješno implementirala novi sustav plaća koji je dogovoren temeljem pregovora sa sindikatima još tijekom prošle godine.

Naime, riječ je o pravednijem i modernijem sustavu plaća koji je zamijenio tarifni sustav koji je datirao još iz 1997. godine.

Implementacija novog sustava počela je s 1. prosinca prošle godine pa je tako prosječna neto plaća za prosinac dosegnula 1.059 eura neto bez naknade troškova prehrane, prijevoza i sličnog, što je povećanje od gotovo 52 posto u odnosu na prije tri godine dok je iznosila 700 eura.

Zadovoljan novim sustavom plaća je i Zdravko Vuljak, voditelj Odjela tvorničkog održavanja Tvornice koktel peciva, koji na ovoj poziciji radi posljednje četiri godine, a prije toga bio je u Tvornici juha i Vegete.

– Novi sustav plaća puno je transparentniji, imamo zagarantiran osobni dohodak, svaki mjesec je ista cifra, ne ovisimo o broju radnih dana i zadovoljan sam time. Iako se u mom slučaju konkretno nije puno toga promijenilo, postoji jedan mali dodatak na plaću, ali najavljene su još neke promjene, odnosno takozvani sustav nagrađivanja. Ovaj novi sustav je definitivno pravedniji. Još bi možda trebalo malo poraditi na sustavu nagrađivanja, odnosno da pojedini radnici pređu u viši rang, to još nije razrađeno i u implementaciji, ali se radi na tome – objasnio je Vuljak.

Snimio Valentino Štefanek.

Da je novi sustav plaća u redu, potvrdila nam je i Dragica Morec, radnica u Tvornici juha i Vegete koja u Podravki radi sedam mjeseci.

– Meni je ovo sasvim u redu jer čula sam od kolega kakav je bio prijašnji sustav. U mojoj plaći se vidi razlika. Imala sam status običnog radnika, a sad imam status operatera I, znači puno veću odgovornost, a odmah se po tome vidi i pomak na plaći – rekla je.

Snimio Valentino Štefanek.

Zadovoljni ovim promjenama su i vozači visokoregalnog viličara Zoran Potočnjak i Krunoslav Kovač.

– Zadovoljan sam novim sustavom obračuna plaća iako nisam dobio potpunu plaću zbog bolovanja, ali čujem od svojih kolega samo pozitivne komentare. Dosta toga se promijenilo, a jedna od najpozitivnijih stvari je ta da si sad sam mogu izračunati točno kolika mi je plaća svaki mjesec. Pravedan je sustav, no uvijek ima mjesta za promjenu na bolje – naglasio je Potočnjak.

Snimio Valentino Štefanek.

Njegov kolega Kovač kazao je da se povećanje plaće vidi te da je koeficijent veći.

– To je dobro. Sustav je pravedan i dobro je što se sve zna unaprijed. Ipak, uvijek može bolje – zaključio je Kovač.

Snimio Valentino Štefanek.

Podsjetimo, novim sustavom plaća poslovi su razvrstani prema stupnju složenosti radnog mjesta te u pripadajuće im platne razrede. Bruto ugovorena plaća radnika tako se kreće unutar cijelog raspona odgovarajućeg razreda. Također, uvedena je i nova, viša osnovica za obračun dodataka na plaću za posebne uvjete rada, kao i viša osnovica za obračun staža, ali i drugi dodaci poput smjenskog ili prekovremenog rada, što je zasigurno najveća pogodnost za radnike. Uz to, s uvođenjem novog sustava došlo je i do rasta plaće od minimalno 150 eura bruto. Osim toga, novi sustav daje veće mogućnosti napredovanja radnika koji sjajno obavljaju svoj posao, što ranije nije bilo moguće jer je prijašnji sustav bio temeljen isključivo na stručnoj spremi. Ključno je, napominju u Podravki, da se s uvođenjem novog sustava plaća nijednom radniku plaća nije umanjila ni za cent, a velikom broju njih ona se i povećala.

Slušaj uživo
zatvori