Nedjelja, 28. srpnja 2024.

FOTO Na seminaru hrvatskih tradicijskih glazbala sudjelovalo devet polaznika, učili su svirati diplice, šurle i gusle

U organizaciji članova Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije uspješno je održan seminar hrvatskih tradicijskih glazbala.

Na seminaru u đurđevačkom Hostelu Borik sudjelovalo je devet polaznika iz Folklornog ansambla Koprivnica, Kulturno-umjetničkog društva Delovi i Kulturno-umjetničkog društva Petar Preradović iz Đurđevca. Voditelj seminara bio je Stjepan Večković, solista na tradicijskim glazbalima u Ansamblu Lado, izrađivač tradicijskih glazbala i dugogodišnji voditelj raznih seminara.

Zrinka Roksandić iz Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije poručila je kako se seminar održao u dva dijela.

– U teoretskom dijelu seminara predstavljena su brojna tradicijska glazbala poput jednostavnijih puhačkih glazbala, odnosno diplice, sviroke, gunge, šurle, sopile i roženice, žičanih kao što su gusle i tambure te glazbala s mješinama. U drugom dijelu bio je praktični dio nastave gdje su polaznici savladali tehnike sviranja instrumenata koje su sami odabrali – kazala je.

Dodajmo kako su domaćini seminara bili članovi Kulturno-umjetničko društva Petar Preradović.

zatvori