Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO Koprivničke vode uključile se u europski projekt SpongeCity

Europski projekt akronima SpongeCity započeo je s provođenjem u Koprivničkim vodama, zajedno s još 12 partnera iz zemalja podunavske regije.

Projekt tematski pripada ekološkom području zelenije i niskougljične podunavske regije s ciljem prilagodbe klimatskim promjenama koje prvenstveno karakteriziraju klimatski ekstremi – produljena vruća i bezoborinska razdoblja i izrazito intenzivne oborine u kratkom periodu. Simptomi su to “bolesne klime” koji se izrazito nepovoljno ispoljavaju u urbanom području, a projekt SpongeCity upravo tu želi naći i ponuditi rješenja koja će ublažiti recentne prijetnje.

Nakon duljeg pripremnog razdoblja i službenog odobrenja od strane nadležnog EU tijela, projekt je službeno započeo 1. siječnja 2024. godine i trajat će 30 mjeseci. Prvi sastanak svih projektnih partnera, njih 13, kao i predstavnika pridruženih strateških partnera, održan je 20. veljače 2024. godine u Pečuhu u Mađarskoj te dan kasnije u Koprivnici.

Prvog dana sastanka, nakon uvodnih predavanja o aspektima EU međuregionalnih programa, održana su predavanja i provedene rasprave o konkretnim aktivnostima, zadaćama i rokovima prema projektnom planu. Proveden je i obilazak praktikuma odjela za geoznanosti Fakulteta u Pečuhu i lokacije “kišnog vrta”, odnosno rain garden, gdje će se obavljati praktična ispitivanja planirana u okviru projekta. Drugi dan sastanka održan je u Koprivnici u organizaciji Koprivničkih voda na UPOV-u u Herešinu, gdje će također biti izgrađen pokusni “kišni vrt”, ukupno će biti izgrađena četiri pokusna “kišna vrta” kod različitih projektnih partnera. Radni posjet završio je obilaskom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i centralnog laboratorija.

Daljnje projektne aktivnosti ići će sukladno terminskom planu, a odnose se na potrebne rasprave i dogovore, konkretne projektne aktivnosti, kao i na široko uključivanje lokalnih zajednica, relevantnih institucija i sve zainteresirane javnosti. Uz svoj redovni posao obavljanja javnih usluga vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja, kroz ovakve projekte Koprivničke vode daju dodatni doprinos općem boljitku zajednice u svojoj “vodnoj djelatnosti”, jer i mali pomaci nabolje u suočavanju s posljedicama klimatskih promjena jačaju nadu i optimizam.

zatvori