Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

FOTO Hackathon u Đurđevcu okupio mlade iz nekoliko županija, Miloš: Želimo ih potaknuti na aktivnu participaciju u društvu

Mladi s područja Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije okupili su se u Đurđevcu na zanimljivom natjecanju u razvoju i predstavljanju idejnih rješenja za održivi razvoj Podravine naziva “SDG HACKATHON koraci – do pobjede”.

Natjecanje je u Domu kulture organizirala SUMA – Udruga za održivi razvoj, a ideja projekta je potaknuti mlade na aktivnu participaciju u društvu, naglasio je predsjednik udruge Vladimir Miloš.

“Kako biste vi htjeli vidjeti razvoj svog kraja?”, “Što nedostaje u vašem mjestu?”, “Kako biste obogatili sadržaj?” i “Koja rješenja nudite?” bila su samo neka od pitanja na koja su mladi prezentirali svoja rješenja i ideje. Predstavljene ideje morale su biti održive, primjenjive u više mjesta, povezane s javnim politikama te iz raznih područja javnog djelovanja.

Spomenimo da je prisutne uvodno pozdravio zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić koji je rekao kako je o Udruzi Suma puno čuo te čestitao organizatorima na ovom okupljanju.

– Mladi imaju puno ideja, ali su samozatajni i jako teško izlaze u javnost. Zato je dobro da iznosite svoj projekte i da sudjelujete u javnom životu, a zadaća lokalne i regionalne samouprave je da sluša glas mladih i da pokuša vaše ideje realizirati u stvarnosti – kazao je dožupan.

Ispred Grada Đurđevca okupljenima se obratio i direktor tvrtke Stari grad d.o.o. Matija Bažulić.

– Naš grad je otvoren za sve ideje mladih te se nadam da ćemo neke od njih uspjeti i realizirati u budućnosti. Želim svima još više ovakvih aktivnosti – poručio je Bažulić.

Da na mladima svijet ostaje naglasila je na početku svog motivirajućeg govora tajnica udruge i mentorica Seline Stankir.

– Moj savjet vama mladima je da imate velike snove, slijedite ih i borite se za njih. Okružite se dobrim ljudima koji će vas podržavati da ostvarite te snove i sve prilike koje vam se pružaju, prihvatite ih, iako vam se ponekad čine zastrašujućima. Osobno vam savjetujem da putujete i vidite kako svijet izgleda izvan vaših okvira. Ne odustajte od vaših ciljeva jer ih nitko osim vas samih neće ostvariti – zaključila je Stankir.

Tekst: Martina Sabađija Buđak

zatvori