Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO Club Cvajer mjesto je originalnosti, okupljanja i zajedništva, dr. Imbriovčan: Prostor je namijenjen za sve od rekreacije do kreacije

U Koprivnici je u rujnu prošle godine otvoren Club Cvajer – mjesto kreativnosti, okupljanja, zajedništva i promicanja svega od rekreacije do kreacije.

Naime, riječ je o prostoru koji se nalazi u Domžalskoj ulici 22, a osnivačica kluba je specijalistica medicine rada i sporta dr. Dubravka Imbriovčan. Imbriovčan pritom ima 52 godine radnog staža od čega 29 godina radi kao privatnica, a ukratko nam je za početak ispričala povijest prostora u kojem se i nalazi ovaj klub.

– U ovom je prostoru prije bila poliklinika, a kad je ona zatvorena na ovoj lokaciji zbog preseljenja u veći prostor, ovo sam mjesto poklonila sinu. On je onda tu imao radionice ekološke prehrane, a nakon toga je prostor bio prazan i zatvoren. Razmišljala sam što bismo mogli i zapravo sam prostor htjela posvetiti za radionice s djecom, a jedan likovni rad autorice Rine Katarine Horvat me prošle godine oduševio i rekla sam joj “Čuj, idemo mi otvoriti autorsku izložbu tvojih radova” – otkrila je i dodala da je zapravo tako sve počelo.

Izložba radova Rine Katarine Horvat održana je 23. rujna prošla godine i tom je izložbom ovaj klub i službeno otvoren.

– Ona je prihvatila moj prijedlog da izlaže u ovom prostoru i bila je iznenađena jer je svoje radove radila dosta samozatajno. Jako smo se brzo dogovorile, praktički u jednoj večeri i za 14 dana otvorile izložbu – rekla nam je dr. Imbriovčan.

Snimio Tomislav Matijašić.

Klub je smješten u divan i ugodan prostor u kojem se mogu održavati razne aktivnosti pa čak i odjednom, nastavila je.

– Prostor je namijenjen za sve od rekreacije do kreacije u svim tehnikama i mogućnostima obuhvaćajući i djecu i odrasle. Dovoljno je velik za sve i nije on muzej ili neka galerija većeg kalibra. Nije riječ o galeriji, već klubu – to je prostor za druženje, stvaranje novih rekreativnih i kreativnih ideja. Može se koristiti u sve svrhe – objasnila je.

Kad je pak riječ o nazivu kluba, on je nastao spontano.

– Čitala sam Krležu i pamtila neke njegove pojmove iz starog hrvatskog jezika, a “nuler” i “cvajer” nekad su bili nazivi za brašno. Pošto ja imam dva nasljednika, sina i unuka, onda je za njih cvajer što također označava broj dva – poručila je dr. Imbriovčan.

Snimio Tomislav Matijašić.

Spomenimo da je u klubu trenutno u tijeku izložba koprivničkih liječnika umjetnika koja je otvorena 28. prosinca, a može se prema dogovoru razgledati svaki dan sve do 15. veljače. Liječnici koji izlažu svoje radove su doajeni koprivničkog zdravstva sekundarnih i primarnih struka, a izloženi radovi su raznoliki – od fotografije, slikarstva, modeliranja i lutkarstva pa sve do pisanja putopisa, poezije i monografija.

– Aktualnu izložbu planirali smo povodom 106. rođendana Zagrebačkog medicinskog fakulteta i 70. obljetnice Koprivničke Podružnica Hrvatskog liječničkog zbora. Zamolila sam doktoricu kardiologije koja je već izlagala svoje fotografije da ih izloži i ovdje i ona me podržala. Onda sam našla i drugu veliku majstoricu doktoricu pa smo odlučili da ćemo otvoriti izložbu. Jednostavno sam počela prikupljati radove i kroz 10 dana su se svi odazvali. Izloženi su radovi od 15 autora, a ovdje u klubu smo se okupili 28. prosinca prošle godine povodom obljetnica i otvorili izložbu. Izložba ostaje otvorena do 15. veljače i može se razgledati po dogovoru. Izlažu doajeni koprivničkog zdravstva; manje-više aktivni umirovljenici, no ima i mladih doktora. Uglavnom, svi su se udružili, i primarna i sekundarna zdravstvena zaštita. Predstavljena je i pisana riječ – monografije, putopisi… Ima i nekoliko prikaza radova napravljenih od drveta. Obuhvatili smo sve vrste umjetnosti – naglasila je dr. Imbriovčan.

Kad je pak riječ o nadolazećim izložbama, aktivnostima i radionicama u Clubu Cvajer, dr. Imbriovčan rekla je da možemo očekivati jako puno toga.

– Planiramo aktivnosti za odrasle, a mislim da ćemo raditi i lutkarske i književne radionice za djecu. To razmišljamo napraviti u vrijeme proljetnih školskih praznika, no sve je još u dogovoru. Bit će to u popodnevnim satima, a radionice će voditi majstori umjetnosti. Mislim da je će to biti super – spomenula je.

Za kraj razgovora poručila je kako bi u Koprivnici trebalo postojati više ovakvih manjih, ali i pristupačnih prostora za okupljanje.

– Mislim da će ovaj prostor postati još atraktivniji kad do nas dođe pothodnik koji će se graditi od željezničkog kolodvora. Na dobroj smo lokaciji, a imamo i rampu pa u prostor mogu ući i osobe s invaliditetom. Prostor je multifunkcionalan i multipristupačan – zaključila je dr. Imbriovčan.

zatvori