Srijeda, 8. svibnja 2024.

FOTO Ana-Marija i njezin ljubimac Loki ostvaruju velike sportske uspjehe: Od malena me fascinirao odnos čovjeka i psa te kako dvije različite vrste mogu uspješno komunicirati

Koprivničanka Ana-Marija Votuc i njezin četverogodišnji australski ovčar Loki bave se jednim sasvim neuobičajenim sportom, a sve je počelo Ana-Marijinim proučavanjem ove zanimljive pasmine.

Ana-Marija već 10 godina živi i radi u Zagrebu u jednoj IT kompaniji, a svoje slobodno vrijeme voli provoditi u prirodi te joj je neizostavan suputnik upravo Loki.

– Loki, punog rodovničkog imena Mangry’s Unlock The Powers, dolazi iz uzgajivačnice Marka Ljutića koji je inače vrhunski poznavatelj te pasmine i kinološki sudac. Dugo sam istraživala pasminu australskog ovčara i nakon što smo skupili hrabrost i odabrali uzgajivača čekali smo leglo gotovo godinu dana. No, već na prvom susretu kad mi je Loki zaspao u krilu znala sam da je moja pseća srodna duša pronađena – govori nam.

Velika ljubav koja se rodila odrazila se i na bavljenje sportom, a kako nam kaže Ana-Marija, pravi su tim.

– Loki i i ja idemo zajedno na izložbe, vježbamo nosework što je sport u kojem pas mora pronaći određeni miris, ali ponajviše se bavimo Rally Obedience disciplinom. Riječ je o relativno novoj kinološkoj disciplini, a radi se o kombinaciji klasične poslušnosti s elementima trikova i agilityja. Počeli smo trenirati Rally kad je Loki napunio godinu dana, znači prije tri godine, a natječemo se u četvrtoj najjačoj jakosnoj kategoriji – objašnjava.

Ustupila Ana-Marija Votuc.

Sam Rally Obedience podijeljen je u četiri jakosne kategorije s ukupno 72 vježbe koje uključuju statične vježbe, dinamične vježbe te prepreke koje sudac slaže na stazu, dodaje Ana-Marija.

– Kod proučavanja pasmine za oko mi je zapela činjenica da izuzetno vole raditi te mi je bilo jasno da takav pas neće biti sretan bez primjene fizičke i mentalne aktivnosti. Kako bismo mu to pružili počeli smo pohađati različite tečajeve. Nakon završenih tečajeva i kad sam vidjela koliko Loki uživa te da mu oči zaiskre svaki put dok shvati što želim od njega, odlučili smo da moramo trenirati neku kinološku disciplinu – priča nam.

Naime, od malena ju je fascinirao odnos čovjeka i psa te kako dvije različite vrste mogu tako uspješno komunicirati.

– Činjenica je da u Rallyju sudac upravo gleda volju psa da radi sa svojim vodičem. Odlučili smo se tako za Rally i ljubav je rođena. Iako je naše prvo natjecanje bilo prepuno treme završili smo stazu. Greške i zbunjenost provlačile su se i kroz prvih par natjecanja, a jednom prilikom Loki se pomokrio u tunelu pa smo zaslužili i diskvalifikaciju. Priznajem da smo od prvih pojavljivanja na natjecanjima do danas ipak puno napredovali – rekla je.

Ustupila Ana-Marija Votuc.

Nakon početne zbunjenosti i grešaka sve je krenulo uzlaznom putanjom pa su tako Loki i Ana-Marija počeli ostvarivati sjajne rezultate na natjecanjima.

– U posljednjih godinu dana, od kad se natječemo u četvrtoj jakosnoj kategoriji, bili smo na ukupno 12 hrvatskih i slovenskih natjecanja te smo devet puta bili na postolju. Posebno sam ponosna na osvajanje Adria Cupa sezone 2022./2023. u RO4 kategoriji. Adria Cup je nastao međunarodnom suradnjom KOSSP-a Zagreb i slovenskog kinološkog saveza te sastoji se od četiri utakmice, odnosno dvije se održavaju u Sloveniji, a dvije u KOSSP Zagreb te se bira ukupni pobjednik. Natječemo se i ove godine te se nadamo obrani naslova – istaknula je.

Ana-Marija dodaje kako je kao i u svakom drugom psećem sportu za uspjeh potrebno puno strpljenja i edukacije da bi se napredovalo, isprobavanja različitih pristupa i učenja što zapravo funkcionira za psa i za čovjeka.

– Kad gledam snimke naših natjecanja i treninga uvijek pronađem nešto što želim poboljšati i s čime nisam zadovoljna. Pored treninga u klubu skoro svaki dan treniramo i kod kuće. U svakoj šetnji odvojimo malo vremena da provježbamo neke znakove i da se zabavimo jer rad je za nas upravo to, zabava i kvalitetno provedeno vrijeme zajedno – govori nam.

Foto: Maja Lesar / Ustupila Ana-Marija Votuc.

Ana-Marija ima veliku podršku okoline u onome što radi, a sve obaveze važno je dobro uskladiti. Osim podrške zaručnika i prijatelja, tu je i samojed Toby.

– Toby je Lokijev stariji brat koji me pomalo uveo u svijet pasa, a Loki je sve samo nastavio. No, Toby nema sportske afinitete i najviše voli provoditi vrijeme u šetnji, maženju i ležanju na kauču. Njih dvoje se odlično slažu i obožavaju zajedničke avanture – zaključila je.

zatvori