Subota, 27. travnja 2024.

FOTO Ana i Katarina Pandža dijele rukometni teren: Predobar je osjećaj igrati sa sestrom, a iako se nekad naljutimo, najbolje se poznajemo

Sestre Ana i Katarina Pandža zajedničkim snagama i naporima brane boje Rukometnog kluba Podravka Vegeta.

Beč u kojem su odrasle Ana i Katarina su zamijenile Koprivnicom te je Ani aktualna sezona druga provedena u Podravki, dok Katarina u ovom koprivničkom klubu igra pola godine. Prije nego što je stigla u Podravku, 20-godišnja Ana 10 godina provela je u austrijskom Hypu gdje je zapravo i počela igrati.

– Dok je došao poziv iz Podravka Vegete nisam puno razmišljala iako sam imala i druge opcije, ali sam se odlučila za Podravku jer mi je želja bila igrati u Hrvatskoj zbog tate – rekla nam je Ana.

U Hypu je prvo 10 godina igrala i 21-godišnja Katarina, a onda je još četiri provela u njemačkom Metzingenu.

– Onda sam imala želju za promjenom i došla sam u Podravku. Znala sam da mi tu igra Ana i da su nam roditelji iz Hrvatske. Kad je riječ o našim zajedničkim rukometnim počecima, ja sam prva počela, a prije rukometa sam se bavila plivanjem i to mi se nije svidjelo niti nisam imala puno vremena zbog škole. Otišla sam onda do dvorane, a godinu nakon toga je i Ana počela igrati – otkrila je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Prednosti i mane dijeljenja rukometnog terena sa sestrom

Ana se, dakle, rukometom zapravo počela baviti upravo zbog sestre Katarine.

– Prije sam u isto vrijeme sam trenirala tenis i svirala violinu, ali sam se ipak odlučila za rukomet koji je timski sport i svidio mi se pa sam ostala u tome. Timski dio priče ujedno mi je i najbolji – poručila je Ana.

Kad je pak riječ o prednostima i manama dijeljenja rukometnog terena sa sestrom, Ana je nastavila kako postoji podosta benefita, ali i ponekih poteškoća.

– Prednost je to što se jako dobro poznajemo, a i već smo dugo igrale zajedno – dok sam čula da će i Katarina doći u Podravku bila sam presretna jer je predobro igrati sa sestrom. Zajedno igramo i u reprezentaciji i osjećaj je predobar. Ono što nije tako dobro je to što se nekad porječkamo na terenu usred igre pa njoj mogu sve reći jer mi je sestra što toliko ne dolazi do izražaja kod drugih igračica. Nekad se naljutimo jedna na drugu, a zna se onda dogoditi da ne pričamo par dana – kroz smijeh je istaknula.

Katarini je dolazak u Podravku bio posebno drag upravo zato jer ju je u klubu dočekala njena sestra.

– Nikad zajedno nismo igrale u prvoj ekipi jer prije nego što su Anu povukli u Austriju u prvu ekipu, ja sam već bila otišla u Njemačku i zato mi je bilo još draže doći ovdje. Sestri možeš sve reći i brže se naljutiš na nju nego možda na druge igračice, no to je sve okej – navela je Katarina, a zajedno su se složile da jedna bez druge ne bi mogle igrati s obzirom na to da se na terenu nadopunjuju što taktički, što osobno.

Snimio Tomislav Matijašić.

Dolazak iz Beča u Koprivnicu za djevojke je pritom bio velika promjena.

– Velika je promjena bila doći iz Beča u Koprivnicu, ali Zagreb nije predaleko pa kad smo slobodne odemo tamo ili na primjer u Varaždin. Tijekom tjedna nemamo previše vremena jer jako puno treniramo, a onda dok smo slobodne odmaramo kod kuće i družimo se s curama iz ekipe – spomenula je Ana.

Katarina se na Koprivnicu ipak malo brže priviknula jer je u Njemačkoj bila u manjem gradu, no ipak joj fali Beč, kazala je.

– Beč je metropola, tamo su nam prijatelji i roditelji, a i svaki dan možeš tamo nešto raditi – naglasila je.

Malotko je očekivao četvrtfinale Europske lige, a uoči derbija s Lokomotivom situacija u domaćem prvenstvu je sjajna

Podsjetimo, rukometašice Podravka Vegete tijekom proteklih su mjeseci ostvarile veliki uspjeh te su se i više nego uspješno plasirale u četvrtfinale Europske lige. Ostvarile su sedam bodova s tri pobjede, dva poraza i jednim remijem te su se time smjestile na drugo mjesto skupine A, a u četvrtfinalu će im protivnik biti rumunjski klub Dunarea Braila. Dojmovi nakon dosad odigranih europskih susreta su sjajni, a osjećaj je predobar, dodala je Katarina.

– Ponosna sam na cijelu ekipu i mislim da smo odigrale jako dobre utakmice u Europskoj ligi. Prije početka grupne faze nitko nije mislio da ćemo skupiti toliko bodova, a sada je osjećaj predobar – navela je.

S njom se složila i Ana.

– Nitko nije očekivao da ćemo ući u četvrtfinale Europske lige. Da nam je netko prije početka rekao da ćemo skupiti dva-tri boda odmah bismo to prihvatile, a sad smo presretne sa sedam osvojenih bodova od ukupno 12. U četvrtfinalu ćemo igrati s rumunjskom ekipom i sigurno nismo favoritkinje, no to nismo bile ni u jednoj europskoj utakmici pa smo svejedno pokazale da možemo pobijediti svaku ekipu. Zato idemo na pobjedu i u polufinalu, to nam je glavni cilj – otkrila je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Spomenimo i da Podravkašice večeras igraju najatraktivniji derbi Prve hrvatske rukometne lige za žene – u 19:30 sastat će se s vječnim rivalom Lokomotivom u zagrebačkom Domu sportova. U domaćem prvenstvu ipak je sve dobro, a Podravka je na dobrom putu prema naslovu prvakinja, potvrdila je Ana.

– Nadam se da će to tako i ostati, a Lokomotiva je imala kiks ili dva. Uoči večerašnje utakmice ne osjećamo pritisak i idemo po pobjedu, dobro smo se pripremile. Uzet ćemo ta dva boda i Lokomotivi nećemo dati nijedan bod ove sezone – jasno je istaknula.

Katarina se na to nadovezala da imaju dosta samopouzdanja, a u ligi su odlične i igraju dobar rukomet.

– Za utakmicu s Lokomotivom pripremile smo se kao za susret Europske lige i mislim da ćemo odigrati dobru utakmicu. To je ipak derbi i situacija je drugačija, no mislim da će sve biti okej – zaključila je Katarina.

zatvori