Utorak, 21. svibnja 2024.

ZAKONSKE PROMJENE U 2024. Rastu plaće, minimalac i studentska satnica, participacije u zdravstvu skuplje…

S prvim danom 2024. godine na snagu je stupilo nekoliko zakona u području rada, obrazovanja, socijalne skrbi i mirovinskog osiguranja.

Jedan od njih je i novi Zakon o plaćama u državnoj i javnim službama koji će dovesti do njihova znatnijeg rasta, ali i porasta minimalne plaće na 677 eura neto. Najveće povećanje pritom će dobiti zaposlenici s najnižim plaćama, a prve plaće po ovom zakonu trebale bi biti one isplaćene za ožujak. Novost je i uvođenje dodatka na plaću za učinkovitost rada koji može iznositi i do 30 posto, a oni s najboljim rezultatima moći će ostvariti i godišnji bonus. Spomenimo i da kod ocjenjivanja službenika najviše pet posto ukupnog broja zaposlenih službenika i namještenika moći će tijekom jedne kalendarske godine dobiti ocjenu “izvrstan”, a “naročito uspješan” najviše 15 posto. Ocjenjivanje će pritom provoditi vodeći kadar.

Kada je riječ o području obrazovanja, izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju, nastavnici u školama moći će raditi do 67. godine, izostanci će se moći opravdavati putem e-Dnevnika, a otvorena je i mogućnost online upisa u prve razrede. Isto tako, svaka škola koja za to ima kapacitete može tražiti provođenje eksperimentalnih programa. Ovim izmjenama omogućena je i organizacija nastave na daljinu, a učenici s većim motoričkim teškoćama ili kroničnim bolestima moći će polaziti nastavu na daljinu uz odobrenje Ministarstva znanosti i obrazovanja. Uz to, škole koje već sada za to imaju uvjete morat će provoditi jednosmjensku nastavu.

Dodajmo i da je u području obrazovanja važan i novi Zakon o plaćama u državnoj i javnoj službi kojim se uvodi ocjenjivanje javnih službenika, dakle i zaposlenika škola te fakulteta. Bolje ocijenjeni dobivat će veću plaću, a oni ocjenjeni najlošijom ocjenom dobivaju otkaz.

U području socijalne skrbi važan je Zakon o inkluzivnom dodatku kojim se objedinjuju četiri naknade i to: osobna invalidnina, doplatak za pomoć i njegu, uvećani doplatak za djecu i naknada za nezaposlene. Iznosit će od 138 do 720 eura na mjesec, ovisno o kategoriji i razini potpore, a korisnici prava ostvarit će znatno veći novčani iznos koji će biti od 50 do 100 posto veći u odnosu prema zbroju pojedinačnih naknada koje su do sada mogli ostvariti.

Na snagu su stupile i izmjene Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe kojima se podiže iznos naknade na 150 eura, smanjuje se uvjet neprekidnog prebivališta u Hrvatskoj s 20 na 10 godina, prihodovni cenzus po članu kućanstva podiže se na 300 eura te se omogućuje isplata putem pošte.

Novost je i da minimalna studentska satnica za 2024. godinu u Hrvatskoj iznosi 39,56 kn ili 5,25 eura. Važno je napomenuti kako se minimalna studentska satnica uvećava za 50 posto ako student obavlja posao tijekom noćnih sati, državnog blagdana ili nedjeljom.

U sektoru zdravstva bit će skuplje participacije u zdravstvu za sve pacijente bez dopunskoga zdravstvenog osiguranja i to kao rezultat izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. Tako se za pacijente bez dopunskog osiguranja participacija za dan bolničkog liječenja povećava s 13,29 na 17,70 eura, za specijalističku dijagnostiku sa 6,62 na 8,83 eura, a posjet obiteljskom liječniku ili recept u ljekarni ostaju na sadašnjih 1,32 eura. Maksimalan iznos participacije za bolničko liječenje bit će 580 eura. Polica dopunskog osiguranja HZZO-a ostaje ista, dakle 9,29 eura na mjesec, dok su privatni osiguravatelji najavili porast cijena svojih polica. Povećava se i cenzus za stjecanje prava na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje pa to pravo sada imaju osiguranici kojima ukupan prihod u protekloj kalendarskoj godini iskazan po članu obitelji nije veći od 379,49 eura na mjesec, a za samca 475,12 eura.

Spomenimo i da je na snagu stupila i odredba izmijenjenog Zakona o zdravstvenoj zaštiti po kojoj županije osnivačka prava nad općim bolnicama, bez naknade, prenose na državu. S prijenosom osnivačkih prava opće bolnice postaju obveznici zajedničke javne nabave istovrsnih roba i usluga kojima se koriste u obavljanju zdravstvene djelatnosti, a počinje i proces reorganizacije bolničkog sustava.

zatvori