Utorak, 7. svibnja 2024.

Upravljačka prava preuzela država, ravnatelj Devčić: I dalje ćemo se boriti za koprivničku bolnicu, očekujemo određena poboljšanja

Upravljačka prava nad Općom bolnicom Dr. Tomislav Bardek s 1. siječnja preuzela je država.

Ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić kazao je kako se ništa neće značajno promijeniti te da će se rad nastaviti istim intenzitetom i dinamikom, no očekuju se određena poboljšanja.

– Očekujemo poboljšanje aktivnosti koje se tiču upravljanja u zdravstvenom sustavu, kontrole troškova, opremanja bolnice te održavanja dinamike zapošljavanja ljudskih potencijala. Sukladno proračunu bolnice poslali smo prema Ministarstvu zdravstva naše zahtjeve i to je uklopljeno u proračun Republike Hrvatske, a mi smo sada dio tog proračuna – istaknuo je.

Naime, ove godine predviđena je i nabava nove medicinske opreme za određene odjele.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Od medicinske opreme nabavit će se sterilizator, dva operacijska stola, ultrazvuk za pedijatrijsku ambulantu, ultrazvuk za jedinicu intenzivnog liječenja te manji alati za Ambulantu za liječenje boli i niz drugih odjela. Obuhvaćene su gotove sve medicinske djelatnosti u bolnici što se tiče prioriteta koji se procjenjuju sukladno potrebama. U kreiranju liste prioriteta sudjeluje i stručno vijeće bolnice tako da imamo jednu uravnoteženu priču s tim da je ove godine sve usmjereno prema državnom proračunu i vjerujem da će sve biti odobreno – rekao je.

Na novinarsko pitanje o tome hoće li ova promjena ipak značiti da će koprivnička bolnica imati manje prednosti nego neke veće ustanove, ravnatelj ističe da se on već sedam godina bori za interese Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek.

– Kada je riječ o prioritetima, oni će biti ispunjeni sigurno i vjerujem da ćemo dobiti sve što je nužno. Borba traje, a mi ćemo ju sigurno nastaviti u pozitivnom tonu prema zdravstvenom sustavu – dodao je.

Poručio je i da je suradnja s Koprivničko-križevačkom županijom bila iznimno dobra, a sve će se nastaviti i dalje.

– Sama promjena upravljačkih prava nije nešto što će nama promijeniti način komunikacije sa Županijom. Upute o upravljanju će dolaziti intenzivnije, a možda i novi koncepti, međutim ne bi sada o tome razmišljao. Kao sustav smo apsolutno spremni, ali sigurno je da će se nastaviti i intenzivna suradnja s Koprivničko-križevačkom županijom jer mi liječimo ljude s ovog područja – naglašava.

Župan Darko Koren mišljenja je da se ništa bitno neće dogoditi promjenom upravljačkih prava.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Pitanje problema u zdravstvu je puno šire i zahtijeva dubinsku analizu, a nakon toga i tu famoznu reformu koja se u Republici Hrvatskoj spominje samo kao pojam. Smatram da smo kao osnivači zaista odgovorno i na pozitivan način doprinijeli upravljanju bolnicom. Ta promjena neće ništa značajno donijeti, ali nadam se da se varam i da će cijeli bolnički sustav u državi procvjetati. Mi ćemo uvijek biti tu i pri ruci te ćemo ostati partneri, nastojat ćemo u okviru propisanog sudjelovati u radu i razvoju te poslovanju naše najveće zdravstvene ustanove – zaključio je župan Koren i zahvalio zaposlenicima bolnice na svemu što čine.

zatvori