Srijeda, 2. listopada 2024.

U Hrvatskoj po prvi put pravomoćno utvrđena ništetnost valutne klauzule u ‘švicarcima’ po potrošačkom ugovoru o operativnom leasingu

Udruga Franak uputila je priopćenje važno za sve potrošače koji su imali leasing ugovore u valuti CHF.

Naime, poznati čakovečki psihijatar Živko Mišević pravomoćno je pobijedio u sudskom sporu protiv Unicredit Leasinga, ističu u udruzi i dodaju da je ovaj slučaj prvi u Hrvatskoj u kojem je pravomoćno utvrđena ništetnost valutne klauzule CHF i isplata obeštećenja po potrošačkom ugovoru o operativnom leasingu, a ne po kreditu.

– Poznati čakovečki psihijatar doktor medicine Živko Mišević tužio je 6. travnja 2021. godine Unicredit Leasing Croatia radi utvrđenja ništetnosti valutne klauzule CHF u ugovoru o operativnom leasingu ugovorenom na iznos od 37.000 CHF protuvrijednosti u kunama 1. srpnja 2008. godine što je tada iznosilo oko 23.000 eura. Radilo se o potrošačkom ugovoru o kreditu – objašnjavaju u Udruzi Franak.

To je stoga prva pravomoćna sudska presuda za ništetnost valutne klauzule i isplatu obeštećenja utvrđena kroz ništetnost valutne klauzule CHF i to nevezano za kolektivni postupak u slučaju franak jer Unicredit Leasing nije tužen u kolektivnom postupku, nastavljaju.

– Utvrđen je iznos preplaćenih obroka leasinga od ukupno 8.000 eura što će zajedno sa zateznim kamatama iznositi na kraju oko 15.000 eura. Utvrđen je iznos od 2.000 eura za sudske troškove koje Unicredit također mora platiti tužitelju Miševiću – navode.

Razlozi ništetnosti valutne klauzule CHF jednaki su razlozima koji su utvrđeni u kolektivnom sudskom postupku, samo je to sve moralo biti utvrđeno u dokaznom postupku na prvostupanjskom sudu, poručuju još iz ove udruge.

– Dokazano je da ugovor ne sadrži potrebne parametre za utemeljeno sklapanje ugovora te je Unicredit Leasing postupio suprotno zakonskim odredbama i povrijedio načelo ravnopravnosti sudionika u obveznom odnosu iz Zakona o obveznim odnosima i Zakona o zaštiti potrošača. Tuženik nije upozorio potrošača Živka Miševića da je valutna klauzula CHF rizična valuta te je tuženik ugovor sastavio u obliku formularnog ugovora o kojem se nije pregovaralo te je tuženik jedini krivac za ugovaranje takvog ugovora i ugovaranje nepoštene ugovorne odredbe, zbog čega kao nepošteni stjecatelj mora platiti zatezne kamate od dana stjecanja – ističu.

U Udruzi Franak se nadaju kako će ova presuda biti značajno ohrabrenje desecima tisuća drugih potrošača.

– Ponovno naglašavamo da je velika većina ugovora o kreditu i leasingu ugovorenih prije 2013. godine sadržavala ništetne ugovorne odredbe o kamatnim stopama na temelju čega i fizičke i pravne osobe imaju pravo na tužbe i na obeštećenje. Niti za jedan takav postupak nije nastupila zastara potraživanja jer ona počinje teći tek danom utvrđenja ništetnosti promjenjive kamatne stope. Radi se o stotinama tisuća ugovora o leasingu i ugovora o kreditu koji nemaju nikakve veze s kolektivnom presudom – zaključuju.

Slušaj uživo
zatvori