Srijeda, 15. svibnja 2024.

Turizam u Đurđevcu dobio najbolje ocjene od svih gradova i općina u županiji, Janči: Napredovali smo više od prosjeka

Grad Đurđevac dobio je još jedno priznanje, a ovoga puta radi se o stupnju razvijenosti.

Naime, Vlada je na svojoj prvoj sjednici u 2024. godini usvojila novu odluku o razvrstavanju županija, gradova i općina prema stupnju razvijenosti.

Stupanj razvijenosti je razvrstan po skupinama gdje su u prvoj oni najslabije razvijeni, a u osmoj najrazvijeniji gradovi, pojasnio je gradonačelnik Hrvoje Janči u emisiji Gradske teme Podravskog radija. Dodao je da je turizam u Đurđevcu, po istim kriterijima, najveći u županiji od svih gradova i općina te jedan od najvećih u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Snimio Valentino Štefanek.

– Za nas je također zanimljiv podatak da je Grad Đurđevac prebačen iz pete u šestu kategoriju što znači da smo napredovali za jedan razred po indeksu razvijenosti. Zapravo se tom uredbom obrađuju podaci o prosječnom dohotku po stanovniku, o prosječnim izvorima prihoda, prosječnoj stopi nezaposlenosti, gleda se opće kretanje stanovništva, kao i stupanj obrazovanja te indeks starenja. Svi ti podaci su nam u pozitivi i zbog toga smo napredovali više od prosjeka Republike Hrvatske – govori gradonačelnik.

Objavljen je i indeks turističke razvijenosti, dodaje Janči i kaže da Grad Đurđevac ima najbolje podatke u županiji od svih gradova i općina.

– Imamo jedan od najvećih indeksa na kontinentalnom dijelu Hrvatske i tu se zapravo vide rezultati svega onoga što se događa na području grada u proteklom razdoblju, koliko se zapravo ulaže i koliko se potiču projekti, ali isto tako i razvoj samog turizma na području grada – napomenuo je.

Gradonačelnik je još dodao da su u obzir uzeti objektivni pokazatelji dolazaka i noćenja te ostvareni promet u turističkim i ugostiteljskim subjektima, a pritom je pohvalio rad Turističke zajednice Grada Đurđevca.

Tekst: Božidar Kovač

zatvori