Subota, 18. svibnja 2024.

Srednjoj školi Koprivnica dodijeljene dvije Erasmus+ akreditacije, Gabelica: Radit ćemo na poboljšanju jezičnih i digitalnih kompetencija i učiti nove metode u nastavi

Srednjoj školi Koprivnica prihvaćene su dvije prijave za Erasmus+ akreditacije.

Naime, odobrene akreditacije su s područja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te s područja općeg obrazovanja za programsko razdoblje od 2021. do 2027. godine, kazala nam je nastavnica Ana Prentašić koja je zadužena za područje strukovnog obrazovanja.

– Za strukovno obrazovanje fokusirali smo se na prioritetna područja, a za našu školu to su obrazovni smjerovi zdravstva, ekonomije i prehrane – istaknula je.

Za područje općeg obrazovanja zadužena je nastavnica Marija Gabelica koja ističe da je škola ovom akreditacijom dobila potvrdu da su planovi dobro izrađeni.

– Lakše ćemo provoditi prekogranične mobilnosti, surađivati s inozemnim partnerima, a imat ćemo priliku sudjelovati i na međunarodnim edukacijama za nastavnike i osoblje. Iz opće obrazovnih predmeta prijavio se velik broj ustanova, a Srednja škola Koprivnica je jedna od 43 škole koje su dobile akreditacije – pojašnjava.

Prijava za akreditaciju u području strukovnog obrazovanja ostvarila je najveći broj bodova od svih prijavljenih, a na to su u školi vrlo ponosni.

– Uistinu smo ponosni jer se sve pristigle prijave boduju po određenim kriterijima poput relevantnosti same prijave, Erasmus plana i ciljeva te aktivnosti Erasmus plana – rekla je Prentašić.

Kad je riječ o opće obrazovnom programu, na mobilnosti će moći odlaziti i osoblje škole.

– Akreditacija će nam omogućiti lakše financiranje usavršavanja nastavnika i ostalog osoblja i to vezano uz teme koje smo naveli u projektu. Olakšana će nam biti i razmjena dobrih praksi s kolegama iz Europske unije, radit ćemo na poboljšanju jezičnih i digitalnih kompetencija te učiti nove metode u nastavi. U svemu će sudjelovati nastavnici jezika, tjelesnog odgoja, informatike, geografije, povijesti, biologije, kemije, vjeronauka i etike, ali i ravnatelj, pedagog te brojni drugi – dodaje Gabelica.

Nadalje, učenici strukovnih zanimanja na ovaj će način moći usavršiti postojeća znanja i vještine te steći nova kroz odrađivanje stručne prakse.

– Cilj nam je ostvariti nova prigodna partnerstva s ustanovama i poduzećima te će tako naši učenici steći brojna nova znanja i vještine. Želimo postići i jednake mogućnosti obrazovanja za sve i generalno još bolje pripremiti naše učenike za tržište rada – navodi Prentašić.

Obje nastavnice se slažu kako su učenici izuzetno motivirani i zainteresirani, a važno je osigurati transparentnost i jednakost. Također, Prentašić je zaključno dodala i kako Erasmus obogaćuje živote i širi vidike pa se nada da će se dobivanjem akreditacija sve još više približiti učenicima i nastavnicima.

zatvori