Srijeda, 8. svibnja 2024.

SIGURNO MJESTO ZA ŽENE Đurđ: Akcije za zaštitu su provedive i oko toga ne bi trebalo biti prijepora, Rupčić: Puno toga smo već napravili

Na inicijativu kluba vijećnika SDP-a i HSLS-a, a na posljednjoj Županijskoj skupštini donesen je prijedlog zaključka o proglašenju Koprivničko-križevačke županije sigurnim mjestom za žene.

Članica Županijske skupštine Ana Marija Đurđ uvodno je kazala kako situacija nije idilična te da i dalje postoji tendencija za donošenjem dokumenata koji će štititi ženska prava.

Snimio Valentino Štefanek.

– Vjerujem da se neki od vas pitaju je li to zaista potrebno u ovom stoljeću, ja vam kažem da je. Obiteljsko nasilje još uvijek se smatra privatnom stvari u obitelji ili se žene smatra odgovornima za nasilje. Najveći uzrok smrti ili invaliditeta kod žena u dobi između 15 i 44 godine je upravo nasilje nad njima – istaknula je.

Poručila je i kako je o toj temi važno javno govoriti, a u samom zaključku navedene su i akcije kojima će se jamčiti sigurnost žena.

– Akcije su provedive i oko toga ne bi trebalo biti prijepora. Ova inicijativa potekla je iz Stranke europskih socijalista baš da bi se osigurala prava žena s obzirom na trend zaostajanja u napretku na tom području – rekla je.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije i članica Županijske skupštine Verica Rupčić pohvalila je inicijativu oporbe, ali je podsjetila i na sve akcije koje povjerenstvo provodi već duži niz godina.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Jedini smo u Hrvatskoj napravili jako puno što se tiče rada povjerenstva, a znamo svi da je okosnica našeg rada borba protiv nasilja. Iz našeg povjerenstva potekao je i niz inicijativa, a nešto od toga je implementirano i u zakone. Bilo bi nam još draže da se to na pravi način i provodi, što nije slučaj, ali možda ćemo i to doživjeti. Ova je inicijativa pohvalna u svakom smislu, no smatram da ste otišli previše u širinu s akcijama. Da bi naša županija postala mjesto sigurno za žene moramo poslati poruku i ženama i muškarcima – navodi.

Na samom kraju župan Darko Koren kazao je kako se radi o ozbiljnoj temi te da je Koprivničko-križevačka županija među prvima prihvatila tako nešto.

Snimio Valentino Štefanek.

– Strašnu smo stvar napravili i sa Sigurnom kućom. O tome ne možemo baš puno govoriti, ali oni koji o tome nešto znaju puni su riječi hvale za ovaj koncept koji smo osmislili i proveli – zaključio je župan.

Dodajmo i kako je ovaj prijedlog jednoglasno izglasan.

zatvori